Evenimentul Zilei > Actualitate > Scandal sindical la British American Tobacco
Scandal sindical la British American Tobacco

Scandal sindical la British American Tobacco

Cornel Şerbănescu, lderul Sindicatului Maxima din industria tutunului, susţine că mai multe persoane cu funcţii de conducere din fabrica de ţigări de la Ploieşti, aparţinând companiei British American Tobacco, au înfiinţat un sindicat care să apere interesele patronatului.

„Vânătoare de vrăjitoare“

Povestea scandalului sindical de la fabrica de ţigări din Ploieşti a început anul trecut, odată cu înfiinţarea primului sindicat afiliat la Sindicatul Maxima din industria tutunului.

„După ce ne-am înfiinţat legal am obligat conducerea să se aşeze la masa tratativelor. Culmea, nu exista nici măcar un contract colectiv de muncă, deşi legea obligă orice societate cu un număr mai mare de 20 de angajaţi să semneze acest document. Am reuşit, astfel, să obţinem pentru angajaţi mai multe facilităţi“, susţine Cornel Şerbănescu, liderul Sindicatului Maxima.

Acesta îl acuză pe Andrei Dumitrescu, fostul vicepreşedinte al sindicatului său, că l-a sabotat pentru a face loc unui alt sindicat. „Fostul vicepreşedinte Andrei Dumitrescu mi-a ascuns 80 de demisii ale unor oameni, care au fost racolaţi într-un alt sindicat, numit Sindicatul Liber No 1. Acest sindicat a fost înfiinţat de mai multe persoane cu funcţii de conducere în societate, ceea ce contravine Articolului 4 din Legea 54/2003. E limpede ca lumina zilei că acest sindicat reprezintă, de fapt, interesele patronatului“, acuză Şerbă nescu.

De partea cealaltă, fostul vicepreşedinte al sindicatului Maxima şi liderul Sindicatului No 1 resping acuzaţiile. „Nu este adevărat ce se spune despre mine. Totul a pornit de la o neînţelegere, care a dus la demiterea mea din funcţia de vicepreşedinte. Domnul Şerbănescu a transformat totul într-o vânătoare de vrăjitoare pentru că pune interesele personale înaintea celor ale angajaţilor“, a declarat Andrei Dumitrescu, fostul vicepreşedinte al Sindicatului Maxima. „E dreptul oricui să spună ce vrea. În ţara asta există o singură instituţie abilitată să facă lumină în acest caz: Justiţia. Acesta este punctul meu de vedere, iar alte comentarii sunt de prisos“, a declarat Costel Oprea, liderul Sindicatului No 1.