Evenimentul Zilei > Actualitate > Scandal la Johannesburg
Scandal la Johannesburg

Scandal la Johannesburg

Şoferii microbuzelor private din Africa de Sud au instalat astăzi baricade la Soweto pentru a protesta faţă de noua reţea de transport publică creată la Johannesburg în vederea Cupei Mondiale din 2010, a anunţat poliţia locală.

"Există un protest al şoferilor de taxi la adresa BRT (Bus Rapid Transit). Situaţia este oarecum tensionată. Ei nu vor să lase autobuze să plece din Soweto. În această dimineaţă au baricadat drumuri cu anvelope în flăcări", a declarat Edna Mamonyane, un purtător de cuvânt al poliţiei municipale, citat de Mediafax.

"Lucrurile par să revină la normal"

Poliţia a desfăşurat un număr mare de efective şi "lucrurile par să revină la normal", a asigurat purtătorul de cuvânt. Autobuzele BRT funcţionează "sub escorta poliţiei", a precizat Mamonyane.
Această nouă reţea de transport (BRT) este o premieră pentru Africa de Sud, unde transportul public a fost neglijat în timpul regimului apartheid, pentru a menţine populaţia de culoare în afara oraşelor. În plus, apariţia acestor autobuze a declanşat nemulţumirea celor care conduc "minitaxiurile colective", aşa numitele "combi", care se tem că vor pierde monopolul deţinut şi au organizat deja mai multe greve, unele dintre ele violente.

Focuri de arme la Johannesburg

Autorităţile din Johannesburg vor să utilizeze această reţea de transport pentru miile de vizitatori străini aşteptaţi pe perioada Cupei Mondiale de fotbal (11 iunie – 11 iulie).
Anul trecut, în luna septembrie, două persoane au fost rănite, iar o alta în luna martie a acestui an, după ce s-au tras focuri de armă în aceste autobuze noi, create în special pentru a face legătura dintre Soweto şi centrul oraşului Johannesburg. Focuri de armă au fost trase şi vineri, asupra unui autobuz din reţeaua de transport public din Johannesburg, fără a există însă victime.
Noul val de protest este legată de prelungirea, de luni, a reţelei BRT.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: