Florian Puşcaş, preot paroh la Biserica Ortodoxă „Sfânta Treime“ din Oradea, îi acuză pe episcopul Oradei, PS Sofronie, şi pe primarul Mihai Groza că au încercat să-l mituiască pentru a ceda un teren Liceului Reformat. Drept dovadă, preotul a prezentat, ieri, o înregistrare cu telefonul mobil a unei discuţ ii ce a avut loc în luna ianuarie.

Fonduri de la buget
în schimbul terenului

Preotul Puşcaş spune că a fost chemat de PS Sofronie Drince, pe 14 ianuarie, la episcopie, unde se aflau şi primarul Oradei, Mihai Groza, şi directorul Administraţiei Imobiliare Oradea, Marcel Boloş. „Felul în care a decurs discuţia era foarte clar că se poartă o negociere. Marcel Boloş a oferit în schimbul terenului 500.000 de lei, Acoperământul Maicii Domnului şi un milion de lei pentru Catedrala Ortodoxă aflată în construcţie“, spune părintele Puşcaş.

După întrevedere, preotul Puşcaş a transmis mesajul episcopului Consiliului Parohial. „Mesajul a fost primit cu frustrare. Nu s-a luat nicio hotărâre. Consiliul Parohial a făcut doar un proces- verbal care reprezintă o confirmare a faptului că Episcopia Ortodoxă doreş- te să cedăm terenul. Acel proces-verbal trimis episcopiei nu reprezintă o hotă râre de a renunţa la teren“, mai spune preotul Puşcaş. Pe 31 ianuarie 2008, consiliul local a emis o hotărâre, pornind de la respectivul procesverbal, prin care terenul care se afla în proprietatea Bisericii „Sfânta Treime“ a fost dat Liceului Reformat.

„Din toate aceste evenimente am înţeles că, de fapt, nimeni nu doreşte să-şi asume responsabilitatea acestei decizii. Suntem transformaţi noi în vânzători ai patrimoniului bisericii. Nu am dorit acest lucru şi nu-l vom face niciodată“, spune hotărât preotul Florian Puşcaş. Primarul Mihai Groza a declarat că nu se teme de discuţia purtată la episcopie. „Este un conflict intern pe care ar trebui să-l gestioneze Biserica Ortodoxă. Preotul a fost de acord cu cedarea terenului“, a mai spus edilul.

Ceartă veche de patru ani

Terenul cu pricina are o suprafaţă de 553 de metri pătraţi şi se află în vecinătatea Bisericii „Sfânta Treime“ şi a Liceului Reformat. În 2002, a fost luat de la liceu şi dat Bisericii Ortodoxe deoarece biserica a deţinut un astfel de teren în apropiere, pe care însă au fost construite blocuri. Episcopul Laszlo Tökes a protestat timp de patru ani pentru redarea terenului de sport liceului şi a intrat în repetate rânduri ilegal pe teren, fiind amendat de poliţişti. Totodată, preotul Puşcaş a făcut o plângere penală împotriva lui, cazul fiind la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.