Evenimentul Zilei > Actualitate > Scade numărul de cazuri de covid în România. Ministerul Sănătății cere reducerea livrărilor de doze de vaccin
Scade numărul de cazuri de covid în România. Ministerul Sănătății cere reducerea livrărilor de doze de vaccin

Scade numărul de cazuri de covid în România. Ministerul Sănătății cere reducerea livrărilor de doze de vaccin

Ministrul Sănătății a declarat că scăderea numărul de cazuri de coronavirus este una normală în condițiile imunității de grup. Alexandru Rafila a mai spus că România a solicitat reducerea livrărilor de doze de vaccin și a cerut ca serul ce va sosi în țară să fie unul adaptat la variantele virusului care circulă în acest moment.

Numărul ce cazuri de coronavirus este în scădere în România, dar asta nu înseamnă că pandemia s-a încheiat. Ministrul Sănătății a spus că această scădere este una normală și a fost prevăzută de simulările făcute de INSP.

„Este vorba, în medie, despre o scădere de 2.000 de cazuri pe zi. Este un ciclu normal pentru o viroză respiratorie, la care apare imunitatea de grup. Și la noi în România putem vorbi despre o imunitate de grup. Este în continuare pandemie pentru că există un număr semnificativ de cazuri pe toate continentele. Încă există transmitere comunitară și la noi în țară“, a spus Alexandru Rafila.

Dozele de vaccin vor expira

Ministrul Sănătății a vorbit și despre milioanele de doze de vaccin anticoronavirus rămase nefolosite. În primii doi doi ani ai pandemiei, respectiv 2020 și 2021, România a cumpărat 25 de milioane de doze de vaccin Pfizer, iar țara noastră s-a angajat că mai cumpere alte 32 de milioane de doze în 2022 și 2023.

România trebuie să plătească 402,5 milioane de lei pentru vaccinurile contractate în 2020 și 2021 și încă 178 de milioane de lei pentru dozele ce urmează să ajungă în țară până în 2023.

„Vaccinurile vor expira la un moment dat și vor trebui neutralizate, iar asta necesită costuri suplimentare.  Nu le putem dona. Am reușit să vindem 7,5 milioane de doze către Ungaria și Germania și astfel am mai limitat pierderile“, a mai spus Alexandru Rafila.

Solicitări pentru vaccin adaptat

România a făcut demersuri să reducă livrările de vaccinuri și de asemenea a solicitat să primească un ser adaptat la variantele de covid 19 care sunt acum în circulție

„Am făcut un demers să obținem două lucruri: reducerea livrărilor pentru 2022 și pentru 2023 și să primim un vaccin adaptat pentru variantele BA4 și BA5. Avem informații că acest ser va fi disponibil la final de ocrombrie.

Nu cred că va mai fi același interes pentru vaccinare ca la inceput Persoanele care au făcut trei doze vor avea interes și pentru a patra pentru că sunt persoane vulnerabile. Va exista interes mai ales dacă vaccinul va fi adaptat la tulpinile circulante“, a mai spus Alexandru Rafila, la Antena 3.