Evenimentul Zilei > International > Sarkozy: Fillon este premierul de care Franţa are nevoie
Sarkozy: Fillon este premierul de care Franţa are nevoie

Sarkozy: Fillon este premierul de care Franţa are nevoie

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a subliniat, ieri, într-o intervenţie televizată, că executivul remaniat săptămâna trecută va rămâne în funcţie până la prezidenţialele din 2012, dând asigurări că Francois Fillon este în aceste momente cel mai potrivit premier pentru Franţa, relatează AFP.

"Cred că Francois Fillon este premierul de care Franţa are nevoie. O anumită stabilitate este de natură să liniştească o ţară ce are mare nevoie de aşa ceva", a declarat Sarkozy într-o emisiune transmisă în direct de mai multe posturi de televiziune. "L-am rugat pe Francois Fillon să continue, pentru că am foarte mare încredere în el, este foarte competent şi pentru că am avut o colaborare excelentă de-a lungul anilor", a adăugat preşedintele.

Liderul francez a dat asigurări că noul guvern, pe care l-a descris ca fiind doar unul "restrâns şi nu unul partizan", va rămâne în funcţie până în 2012, când au loc alegerile prezidenţiale, dacă între timp nu apar situaţii excepţionale.

În ceea ce priveşte priorităţile sale pentru restul mandatului, preşedintele francez a declarat că îşi doreşte crearea unui "nou sistem monetar internaţional", pentru a pune capăt "harababurii" de pe pieţele de schimb. Ambiţiosul plan ar urma să fie aplicat în timpul preşedinţiei franceze a G20.

"Nu mai poate să rămână această harababură monetară. Este nevoie de un nou sistem monetar internaţional", a declarat Sarkozy, confirmând că Beijingul, actor central al dosarului, şi-a dat acordul pentru organizarea în primăvară a unui seminar asupra chestiunii monedelor, "pentru a încerca să se atingă unele progrese".

Un alt obiectiv important al lui Sarkozy este reforma fiscală internă pe care el o vrea elaborată până în primăvară 2011 şi care, consideră el, răspunde imperativului de a ajunge din urmă Germania, principalul partener comercial al Franţei, la capitolul competitivitate.

Sarkozy a recunoscut, de asemenea, că dezbaterea organizată la sfârşitul anului trecut asupra identităţii naţionale a provocat numeroase neînţelegeri. "Noi vrem un islam al Franţei şi nu un islam în Franţa", a mai explicat Sarkozy, preşedinte al unei ţări ce numără 5-6 milioane de musulmani, majoritatea imigranţi la origine.

"Ceea ce noi dorim este ca străinii să ne respecte valorile, să ne respecte obiceiurile", a adăugat el, revenind de asemenea asupra interdicţiei în Franţa a vălului islamic integral. "Nu vrem femei încuiate într-o închisoare, fie şi una textilă", a conchis Sarkozy.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.