Evenimentul Zilei > International > Sârbii aleg data independenţei Kosovo!
Sârbii aleg data independenţei Kosovo!

Sârbii aleg data independenţei Kosovo!

Provincia Kosovo îşi va proclama unilateral independenţa de Serbia, cu sprijinul Occidentului, la o săptămână după alegerile prezidenţiale sârbe din 3 februarie, în cazul în care câştigă candidatul naţionalist, au anunţat ieri surse politice de la Priştina, citate de Reuters.

„Dacă va câştiga (Tomislav) Nikolici, va fi 9 sau 10“, data la care va fi proclamată independenţa, a declarat o sursă, sub condiţia anonimatului.

În cazul în care victoria îi va reveni candidatului prooccidental Boris Tadici, albanezii din Kosovo ar putea să aştepte sfârşitul de săptămână imediat următor alegerilor sau poate până după reuniunea miniştrilor de externe ai ţărilor UE, de pe 18 februarie, a adăugat sursa. Marile puteri occidentale, care sprijină independenţ a Kosovo, „fac presiuni pentru februarie“, a precizat aceeaşi sursă.

Premierul kosovar Hashim Thaçi a confirmat ieri, la Bruxelles, că independenţa provinciei este o „chestiune de zile“, şi nu de săptămâni, reiterând ideea că acest proces se va realiza în deplină cooperare cu UE şi SUA, relatează AFP. „Vom proclama independenţa Kosovo în curând“, indiferent de cine va câştiga prezidenţialele din Serbia, a declarat el la încheierea unei întâlniri cu înaltul reprezentant UE pentru politică externă, Javier Solana.

Umăr la umăr

Ultranaţionalistul Tomislav Nikolici şi preşedintele în exerciţiu Boris Tadici sunt creditaţi cu şanse aproape egale înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Serbia, potrivit unui sondaj publicat ieri. Diferenţa dintre Tadici şi Nikolici este atât de mică încât aceste alegeri par „cele mai incerte“ din istoria recentă a Serbiei.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: