Potrivit Reuters, care citează poliţia din oraş, bomba era ascunsă într-o geantă şi a fost plasată în apropierea unui sediu al Partidului Socialist aflat la guvernare în Spania. Poliţiştii răniţi creaseră un perimetru de securitate în zonă, după ce reprezentanţi ai ETA semnalaseră telefonic iminenţa atentatului, o practică obişnuită a organizaţiei separatiste. Dispozitivul artizanal a explodat la ora locală 6.00, la o jumătate de oră după ce un reprezentant anonim al ETA a anunţat plasarea bombei, revendicând totodată atacul în numele grupului terorist, a precizat o purtătoare de cuvânt a poliţiei din Bilbao.

Câţiva dintre poliţişti au suferit traume acustice din cauza deflagraţiei, iar un altul a fost rănit de suflul exploziei, au anunţat autorităţile medicale. Alţi ofiţeri aflaţi la faţa locului au suferit răni uşoare, cauzate de geamurile sparte de deflagraţie, care a provocat pagube considerabile sediului Partidului Socialist, care tocmai a învestit noul guvern rezultat în urma alegerilor din 9 martie.

Ultimul atac fatal al grupării a avut loc cu două zile înaintea alegerilor, când un fost consilier al Partidului Socialist a fost împuşcat mortal în oraşul basc Mondragon.

ETA a ucis peste 800 de persoane în cele patru decenii de luptă armată pentru independenţ a Ţării Bascilor, teritoriu aflat sub suveranitatea Spaniei şi a Franţei.