Săptămâna cafenelelor culturale

Săptămâna cafenelelor culturale

„Café Kultour”, în localurile din Iaşi, Timişoara şi Cluj.

Cafenelele din Iaşi, Cluj şi Timişoara sunt transformate, în această primăvară, în adevărate spaţii culturale, odată cu debutul unei noi ediţii a „Café Kultour”, eveniment organizat de centrele culturale franceze şi germane, cunoscut şi sub denumirea de „Săptămâna cafenelelor”.

În timp ce la Cluj-Napoca evenimentul se desfăşoară sub genericul „Primăvara cafenelor” şi durează până pe 22 mai, la Iaşi cea de-a cincea ediţie a „Café Kultour” şi-a deschis porţile vineri, iar la Timişoara va ajunge abia de luni.

Astfel, timp de o săptămână, timişorenii vor putea putea participa, zilnic, la câte un eveniment cultural, propus de Centrul Cultural Francez, în colaborare cu Centrul Cultural German.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Conceptul acestei manifestări e simplu: venim cu spectacole gratuite şi am pus accent pe diversitatea culturală şi pe dimensiunea internaţională a manifestării. Suntem foarte bucuroşi că, de la an la an, numărul tinerilor care participă la evenimentele noastre a crescut”, explică Eric Baude, directorul Centrului Cultural Francez din Timişoara.

Seara românească, dedicată radioului

Luni seara, de la ora 20.00, în clubul Bunker, vor fi proiectate cinci scurtmetraje documentar, realizate în cadrul celebrei şcoli poloneze de film din Lodz.

Marţi, în D’Arc Cafe va fi seară românească. Muzicianul-coregraf Ion Dumitrescu (prim-solist al Operei Române din Bucureşti între 1999 şi 2002 şi fost angajat al Operei din Paris în 1998 - n.r.) propune o investigaţie afectivă a celui mai popular mijloc de comunicare din România comunistă, radioul. Serile de miercuri şi joi vor fi dedicate Germaniei.

În prima seară, clubul Setup va găzdui un concert inedit - „Reconstructing Mahler - a vision’s gleaming sounds” - susţinut de grupul de artişti Shortfilmlivemusic. „Acest proiect îşi propune să şteargă limitele dintre experienţa unui concert şi cea a unei vizionări cinematografice şi trimite spectatorul într-o călătorie magică prin lumea muzicală a lui Mahler”, explică Alina Baciu, directorul Centrului Cultural German.

Joi seara, de la ora 19.00, timişorenii sunt invitaţi în localul Bierhaus, la vernisarea expoziţiei de fotografie a lui Stefan Koppelkamm. „Ortszeit - Local time” pune faţă în faţă vechea şi noua Germanie de Est, prin alăturarea unor fotografii făcute imediat după căderea Zidului Berlinului cu imagini realizate un deceniu mai târziu.

Vinerea viitoare, pe 23 aprilie, va avea loc seara franceză, în clubul Aethernativ, avându-l ca invitat pe Kendo, un caligraf muralist din Bordeaux. „Café Kultour” se încheie sâmbătă, 24 aprilie, tot cu o seară dedicată culturii franceze. La Porto Art va avea loc un spectacol de marionete susţinut de Merlin Borg, membru al Companiei AdonK!.