Evenimentul Zilei > Actualitate > Santeria a stabilit ce echipă va fi campioană mondială!
Santeria a stabilit ce echipă va fi campioană mondială!

Santeria a stabilit ce echipă va fi campioană mondială!

Pe 3 iulie s-au născut Franz Kafka, Tom Cruise, Stavros Niarchos, Corneille, Aca de Barbu, Coca Andronescu, Nicu Apostolescu, Andreea Isărescu.

O zi complexă din punct de vedere astrologic, multe aspecte tari de toate felurile. Nimic în „kalendar” şi sfinţii cotidieni în calendarul creştin fix. Zi de muncă, de când răsare soarele şi până seara!

La solstiţiul de vară a avut loc… undeva, în America Latină, un ceremonial Santeria. Au participat 33 de „babalu”, preoţi, numărul maxim admis ca rugăciunea colectivă să aibă puterea de a deveni realitate. S-au rugat pentru o echipă naţională de fotbal din America Latină!

Nebunia cu Campionatul Mondial de fotbal are o faţă economică. De fapt este o industrie, o mare afacere. De exemplu, pe tot globul, s-au făcut pariuri de circa 420 de miliarde de dolari! Cele oficiale… Nu mai vorbesc de reclame, turism etc etc

Cum să nu recurgi, având în vedere sumele în joc, chiar la un Baron Samedi, sau la un „hougan”, preotul voodoo!

Dar ce este Santeria?

„Santeria”, denumită şi „La Regla Lukumi” sau „Legea Orisha”, este de fapt vechea credinţă africană Yoruba sub un ambalaj catolic hispanic. Probabil că cele mai vechi refriri la această religie au fost din anul  1517, din Havana.

Mulţi specialişti în istoria religiilor şi monseniori catolici admit faptul că sclavii negri din Africa Occidentală au adoptat religia catolică, impusă cu forţa în Lumea Nouă, după panteonul şi mitologiile de acasă, din Africa.  Dar acest lucru, această nouă religie sincretică, este doar partea de deasupra apei a gheţarului.  De fapt, cînd un „genre da color”, adică sclavii eliberaţi, se roagă lui IIsus, acesta este doar o interfaţă, un intermediar, către Olodumare de la care provine ashe, energia spirituală care este sursa Universului, a Vieţii şi a Lumii Materiale şi a Lumii Spirituale.  Ipostazele materiale sau emisarii spirituali ale lui Oludumare sau Olorun, care nu este nici bărbat, nici femeie, sunt numite Orisha. Sunt mii de Orishe, pentru fiecare aspect al vieţii sau o forţă a naturii, la fiecare asociindu-se o culoare, un număr, un animal, o zodie, un parfum, o zi a săptămînii, un aliment, etc.

Unii spun că aşa cum Sufi este mistica Islamului, şi monahismul nucleul tare al creştinismului, tot aşa Voodoo este magia Santeriei. Este vorba de ritm, de sexualitate, de scrificii animale sau chiar umane, de taine mari şi înficoşătoare.

O altă caracteristică a Santeriei este că, contrar altor religii, La Regla Lukuma afirmă că zeii nu sunt nemuritori, iar că  religia, ca şi Orisha moare încet-încet, prin diminuarea ashe, energia vitală. Orishele nu îmbătrînesc, ci devin tot mai diafane şi transparente, pînă vor dispare cu totul. Pentru că atunci cînd îndeplinesc rugăciunea unui muritor, Orisha plăteşte cu propriul ashe, cu propria energie vitală. Şi aceasta, cu toate ritualurile, cu toate sacrificiile de animale sau chiar umane, cu toate jertfele „ebo”.   Atunci va fi sfîrşitul Lumii. Ce va fi după? Numai Orunmila ştie (Sfîntul Francis din Assisi) zeul înţelepciunii şi al divinaţiei!

Periodic Orisha iau pentru un timp chipul unui muritor ca să se îndrăgostească şi să se încarce cu ashe. 

Din panteonul Orisha nu lipseşte cea mai puternică zeiţă, „Yemaya”, care stăpâneşte peste mări şi oceane. Ea este Mama tuturor, de unde vine dragostea şi toate bogăţiile.

De exemplu, nu toată lumea a înţeles că în mai vechiul clip video al Shakirei, „Whenever Wherever” , cântăreaţa columbiană o personaliza pe Yemaya, născută ca şi Afrodita-Venus din mare şi care a dat viaţă tuturor vietăţilor.

Yemaya este de o frumuseţe răpitoare, nimeni nu o poate privi fără să moară. Ea este misterioasă şi capricioasă ca apele adînci pe care le guvernează. Este considerată Marea Regină a vrăjitoarelor, a magiei şi a tuturor secretelor. Dacă Orunmila ştie, Yemaya ghiceşte cu o intuiţie infailibilă. Ea este „Madona de Regla” şi guverneză toate porturile, în special porturile New York,  Havana,  Rio de Janiero, Antofagasta şi Buenos Aires.

Ei bine, în timpul ceremoniei de la solstiţiul de vară a fost invocată marea zeiţa Yemaya, protectoarea Americii Latine. Ea s-a arătat, a ascultat cu atenţie rugăciune şi apoi a devenit mai transparentă.

Este semn că ceea ce au cerut cei 33 de „babalu” este dificil şi se va îndeplini cu mare greutate. O surpriză? Lovituri de la 11 metri?

Vom trăi şi vom vedea dacă puternica zeiţă a luat în considerare rugăciunea unor „microbişti”, fie ei chiar preoţi ai Santeriei! Oricum, sunt miliarde în joc!

Mai bine îmi cereau mie să fac horoscopul! Dar ar fi trebuit să fac mii de horoscoape, native şi orare, o muncă imensă! Nici pentru horoscopul pe care o să-l citiţi, nu muncesc puţin, este perfect astrologic, dar mai sar un rând sau când fac copy-paste, ca şi viitorul preşedinte al României, mai sar sau mai repet. Este greu cu peste o duzină de fişiere deschise şi cu două hărţi astrale, cea de la ora 10 şi cea de la ora 18.

Odată şi odată o să vă învăţ cum se face, poate găsiţi domniile voastre, dragi lupi, padawani şi hobbiţi o cale mai uşoară, eu în cincizeci de ani de studiu şi practică am făcut ce am putut, cu iluzia că am mereu timp, că mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

BERBEC 

Ai început o perioadă de încercări, examene, sau eşti solidar cu cineva în această situaţie. Nu te grăbi, nu te repezi, sorţii sunt de partea ta. Astăzi încercă să te relaxezi, un pic!

Să nu fii foarte contrariat când analiza ta obiectiva şi meseriaşă făcută la serviciu sau în cercul tau de prieteni va stârni proteste şi remarci de genul "am mai auzit asta"! Astăzi nu te caracterizează originalitatea…

TAUR

Azi nu prea ai soluţii, îţi trebuie un sfat bun, o perspectivă obiectivă a problemelor. Ai de luat decizii personale, importante, dar şi de familie şi simţi nevoia să le discuţi cu cineva.

Dar, conjunctura planetelor îţi este relativ favorabila, mai ales in domeniul sănătăţii, a tratamentelor de întreţinere, cosmetice, de relaxare. Nu costă o avere, ca să te simţi bine, trebuie să arăţi bine!

GEMENI  

Evită enervare şi stresul, chiar dacă auzi o bârfă despre tine. Căldura amplifică procentul intrigilor, este un fenomen ciudat, dar nu oare ţările de la tropice au cele mai multe telenovele?

O zi favorabilă mai ales pentru nativele zodiei. O parte dintre nativii din zodia protejată de Venus poate pleca, însă, într-o călătorie, poate pentru începutul de concediu, stelele sunt binevoitoare.

RAC 

Ai ceva de spus şi insişti mereu, pentru că ai dreptate! Expresivitatea, comunicarea ta, câştigă în originalitate şi astăzi atrage atenţia anturajului, familiei. E o zi fastă, foloseşte-o!

Aşa că problemele îşi vor găsi soluţia şi tu îţi vei obloji vanitatea rănită. O veste sau o întâlnire îţi face mare plăcere. Totuşi, trebuie să precizăm că un regim alimentar echilibrat şi multă odihnă este ceea ce iţi trebuie! Încet şi cu grije însemnă sigur!

LEU  

Eşti gata să-ţi asumi unele riscuri ca să obţii o stabilitate profesională mai mare. Dar, vorba proverbului, „nu da vrabia din mână”! Încearcă să iei informaţii mai multe, cu discreţie!

Astăzi ai relativ noroc şi în dragoste şi in afaceri, dar afaceri care privesc comunicarea, in general! Ai şansa să-ţi clarifici un pic dorinţele şi aspiraţiile, să te detaşezi de cotidian. Puţină solitudine, singurătate bine temperată, nu-ţi strică şi îţi întăreşte capacitatea de dialog.

FECIOARĂ

Ai o îndoială asupra drumului pe care l-ai ales. Risipeşte grijile, stelele indică că ceea ce ai hotărât este benefic pentru tine. Calea este grea, desigur, dar şi răsplata, pe măsură!

Este o perioadă favorabilă celor din zodia de pământ, care caută un loc de unde să-şi facă cumpărăturile de la producător, evitând dubioasele supermarketuri, sau să gasească un locşor plăcut unde să se distreze mai pe seară.

BALANŢĂ  

O discuţie cu cineva din jurul tău, familie, te tulbură profund. Reflectezi că lângă tine, neştiute, se întâmplă multe şi că fiecare are secretul lui. Încearcă să dai ajutor şi fii discret!

Dupa câteva zile echilibrate, care zile au trecut repede fără amintiri memorabile, stelele iţi surâd din nou. Astăzi, sănătatea ta este bună, iar banii nu sunt foarte rari la tine in buzunar, abia ai primit salariul. Ai, deci, pe total, o zi bună!

SCORPION  

Astăzi te stăpâneşti cu greu în faţa vitrinelor, ai dori să cumperi tot! Puterile verii, spiritele focului, îţi deschid o cale către succes. Domeniul sentimental este favorizat de stele!

Te afli sub protecţia binevoitoare a stelelor care te favorizeaza cu idei noi şi indrazneţe, dacă nu chiar comice, mai ales dacă lucrezi in domenii legate de copii. Nu te grăbi nejustificat, nu este genul tău şi nici nu dai rezultate mai bune procedând astfel.

SĂGETĂTOR  

Eşti în plină formă şi cu un tonus bun. Ai nevoie de toate forţele tale, pentru că eşti în situaţia de a trece un prag important, interviu, angajare, examen. Conjunctura îţi este favorabilă!

Chiar dacă ai programat pe seară să ieşi la o terasă, sa la un un film, stelele te sfătuiesc să stai mai bine acasă. Mai bine stai în propria bucătărie cu un suc, o prăjitură, sau o îngheţată şi te joci cu pisica. Daca nu ai pisică, sau alt animăluţ de companie, poţi să adopţi una! Trebuie să te relaxezi…

CAPRICORN 

Îţi plac paradoxurile şi te joci cu situaţii extreme. Atâta timp cât este vorba despre alţii, eşti dispus să rişti! Astăzi ai de dat un răspuns, dar nu te grăbi, analizează cu atenţie.

Profesional dar şi personal treburile par să meargă ceva mai bine. Dar exista intotdeauna un „dar” eşti mereu fascinat de găsirea formulei care să te umple de bani. Este de înţeles, eşti invitat la nunţi, botezuri, evenimente care înseamnă cheltuieli mari, vacanţa cere cheltuieli mai mari decât te-ai aşteptat.   

VĂRSĂTOR  

Vitalitatea şi calmul tău atrag! Ai o zi bună şi se vede de departe. Ai dori să faci o mulţime de schimbari, dar toate au ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii tale şi nu ai banii necesari!

Până la urmă iei o hotărâre, dar ţi se pare că nu ai luat în considerare toate datele problemei, că nu ţi-ai făcut „stereotipuri de comportament”, că întotdeauna stai în defensivă. Ei, şi? Dacă tu te simţi bine…

PEŞTI   

În duo ai o zi excelentă, te înţelegi ca Adam şi Eva înainte de şarpe. Solo fiind, încă îţi cauţi “jumătatea”, dar căutarea aceasta permanentă, ca a Sfântului Graal, a început să te enerveze!

Ai de luat şi o altă decizie. Mai grea. Atenţie, însă, aparenţele trebuie intotdeauna salvate, este regula jocului pe care trebuie să o respecţi dacă vrei să fii apreciat mereu de anturajul tău, de colegi, de familie. Nu risca inutil, nu este cazul!