Ţânţăreanu şi Sandu conduc la pauză în meciul cu cancerul
- Adam Popescu
- 7 iulie 2010, 19:05
"Nu e un miracol", spune Cristian Ţânţăreanu la finalul unui an de luptă cu cancerul, anunţând că e din nou sănătos. Nota de plată: 20.000 de euro şi şapte kilograme în minus.
În urmă cu un an, două personalităţi "invazive" ale micului ecran - Cristian Ţânţăreanu şi Mircea Sandu - au fost diagnosticate cu cancer la colon. Ambii sunt acum în afara pericolului. Ţânţăreanu şi-a identificat tumoarea în vara anului trecut, iar preşedintelui FRF i-a fost dezvăluită suferinţa în septembrie. Acum, amândoi anunţă că au învins boala. Pe Mircea Sandu l-a costat costat 140.000 de euro. Pe Ţânţăreanu - doar 20.000. Dacă ai bani învingi până şi cancerul.
"Mi-a zis nevastă-mea: «Ai cancer!»"
E îmbrăcat într-un T-shirt galben, o pereche de budigăi gri şi cu picioarele vârâte într-o pereche de şlapi. Merge încet, uşor gârbovit. Nu ştii dacă de la cancerul de colon, pe care tocmai şi l-a operat la Paris, în Spitalul "Saint Antoine", sau din cauza vârstei. Se aşază cu greu într-un fotoliu boieresc din casa de oaspeţi pe care o are lângă palatul său din Paradisul Verde.
Are 66 de ani şi e în continuare un spirit ludic cu un comportament hedonist. Guralivul milionar din Corbeanca a aflat că e ceva necurat după o colonoscopie. "«Ieşeam» cu puţin sânge. Au văzut o rană pă intestinu’ gros şi m-au adormit. M-au băgat la tomografie şi s-a văzut la fel. Rezultatele le-a luat fii-miu a doua zi. Io m-am luat cu treabă şi am uitat. Apoi am întrebat: «Au venit alea?». «Da. Ai cancer… trebuie să te operezi», mi-a zis nevastă- mea". Dacă-mi spunea că trebuie să-mi scot o măsea, mă speriam mai tare. Io sunt mai temător când trebuie să fac ceva singur. Or, aici, numai era nimic de la mine…", se confesează, mai moderat decât la televizor, mondenul bogătaş.
Are o tăietură de 30 cm pe burtă
Prietenii săi doctori, din România, l-au sfătuit să se opereze în străinătate. "În România, sistemul medical nu funcţionează. Ba n-au aţă să te coasă, ba iei cine ştie ce bacil ce mişună pe pereţii spitalului. Nu e un moft să te operezi afară. Profesorul Gherasim, cardiologul care mă are în «urmărire», m-a recomandat doctorului Mihăileanu, stabilit l-a Paris, care m-a recomandat doctorului Park, chirurg specialist în cancer la colon. După ce mi-a văzut analizele, în câteva zile m-a tăiat. Operaţia a durat peste şapte ore", intră în detalii Cristian Ţânţăreanu.
Nu l-a durut nimic. Doar zilele de reanimare l-au chinuit pe hiperactivul om de afaceri: "Am stat trei zile şi trei nopţi cu zece furtune înfipte în mine şi mă uitam la tavan!". La trei şi la şapte luni de la operaţie a fost la "revizie". "Au zis că e în regulă. Cum să nu fie, când mi-au tăiat zece centimetri din maţu’ gros şi mi-au scos 28 de ganglioni, din care doar unul era malign!", se dezlănţuie miliardarul.
"Am mâncat şi am băut tot timpul. Mult!"
Ţânţăreanu tuşeşte tabagic. N-a fumat niciodată. E doar unul dintre efectele secundare al chimioterapiei. "Mi-a căzut părul, da’ puţin. Atâta, doar, că după 12 şedinţe amorţesc degetele, pomeţii, buzele, se umflă picioarele şi am făcut afte în gură. Aveam înecăciune în gât şi cel mai rău era că aveam greaţă şi-mi venea să vomit tot timpul. N-ai voie nici la soare, că te faci negru ca telefonu’", îşi descrie, plastic, experienţa Cristian Ţânţăreanu.
Telefonul său e un Nokia banal. Nu-i trebuie ceva de fiţe că oricum, recunoaşte, nu ştie să-l utilizeze la capacitate maximă. La început n-a mâncat carne şi s-a abţinut de la condimente. Acum e ca nou. Mănâncă orice, bea şpriţ cât bea boul apă şi muşcă şi din ardeiul iute. "Am mâncat şi am băut tot timpul. Mult… Nu e tocmai bine, da’ trebuia să revin la stilu’ meu de viaţă!", se dă mare boierul de la Corbeanca.
20.000 de euro pentru a reveni la viaţă
Toată "tevatura" i-a scos din buzunar 20.000 de euro. "2.000 de euro i-am dat medicului, 2.500 fiecare zi la reanimare şi alţi 1.500 pe ziua de cazare la salon. Plus avioanele şi alte cheltuieli", îşi prezintă, grav, devizul care l-a salvat de la moarte.
"Altfel, am slăbit şapte kilograme în două săptămâni. Nenorocirea e că cinci le-am pus înapoi. N-o să crezi, dar zilnic fac juma’ de oră de «bandă». Doctorii mi-au zis acu’ nici o lună că sunt OK. M-am vindecat. Dar tot va mai trebui să fac controale. Nu e niciun miracol. Cunosc personal vreo cinşpe inşi care au avut cancer la colon şi nu mai au nici pe dracu’. La mulţi le-am zis io să se caute şi s-au găsit!", se umflă în pene, ca un curcan ajuns la vârsta senectuţii, miliardarul din Corbeanca.
Dacă, anul trecut, vacanţa anuală din Thailanda a rămas doar un deziderat, la toamnă e în grila de călătorie a lui Cristian Ţânţăreanu. Acolo are voie de la nevastă să meargă la femei: "Mergem cu prietenii, organizat. Femeile la cârciumă şi noi la masaj!", visează frumos fostul condamnat la moarte.
VIAŢA, O AVERE
140.000 de euro l-a costat pe Mircea Sandu tratamentul complet împotriva cancerului, la o clinică din Franţa. "Acolo nu se moare", a povestit el ulterior, ca şi cum s-ar fi născut a doua oară
Andrei Călin
Mircea Sandu, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, a dus, în ultimele luni, o luptă teribilă cu boala. "Are cancer! Nu e vorba despre cancer la colon, este altceva. E bolnav, săracul, face chimioterapie! A fumat de a rupt pământul câte două pachete pe zi, a tras şi şpriţuri... I-a rezistat însă organismul foarte bine".
Acesta era anunţul-bombă pe care Mitică Dragomir, preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal şi amic cu Mircea Sandu, îl făcea, în premieră, în "Evenimentul zilei", anul trecut, pe 9 noiembrie. Imediat, Mircea Sandu a dat asigurări că nu este nimic grav, iar în sprijinul său au sărit mai mulţi apropiaţi.
După o săptămână, tot în paginile EVZ, Nicu Gheară anunţa prima veste bună. "Mircea Sandu a descoperit boala la timp. Este ca şi salvat, în proporţie de 95 la sută. Dragomir nu trebuia să se amestece în viaţa lui privată şi să declare că are cancer", spunea Gheară, unul dintre prietenii lui Mircea Sandu. Anual, controversatul om de afaceri îşi duce familia şi prietenii apropiaţi în străinătate, pentru un control amănunţit al sănătăţii.
"Am scăpat de chimioterapie!"
Vestea că Mircea Sandu este grav bolnav a dat naştere speculaţiilor, mai ales că "Naşul" a evitat să discute public pe această temă. "Nu vorbesc despre probleme ce ţin de sănătate. Pe astea le discut doar cu familia", s-a limitat să declare conducătorul FRF.
O perioadă, el a ieşit din scenă, lăsând federaţia pe mâna subalternilor Ionuţ Lupescu şi Adalbert Kassai, şi a plecat în Franţa, la o clinică din Nisa, pentru a-şi rezolva problemele de sănătate. A reapărut în prim-plan la începutul anului. Slăbit şi cu tenul marcat de tratamentul la care a fusese supus, a câştigat un nou mandat de preşedinte al FRF. Însă, marea victorie a fost anunţată de "Naşu" în urmă cu două zile.
"Am scăpat de chimioterapie! Am scăpat de cancer! Misiune îndeplinită! Există clinici în care dacă vii cu cancer, nu eşti mort!", a afirmat Sandu într-un interviu acordat pentru "ProSport". Nu a dat detalii despre boală, dar a vorbit despre cât a plătit pentru tratament. "M-a costat vreo 130-140 de mii de euro, dar ce mai contează. Într-o situaţie de genul acesta trebuie să plăteşti", a mai zis "Naşu’".
"Costă 3.000-4.000 de lună" Optimismul afişat de Mircea Sandu este împărtăşit, în proporţie destul de mare, de rude, dar şi de specialişti. Contactat de EVZ, medicul oncolog Florin Băcanu a spus că există tratament pentru cancerul depistat chiar şi în ultimă fază. "Nu vorbesc despre cazul domnului Mircea Sandu, pentru că nu îl cunosc. La modul general, vă pot spune că sunt tratamente care dau rezultate. Asta depinde de la om la om, depinde de cum reacţionează organismul. Ca perioadă, un tratament durează şi în jur de un an. La noi în ţară este mai greu. Medicamentele sunt foarte scumpe. Tratamentul costă între 3.000 şi 4.000 de euro pe lună. Plus că trebuie să fii pe o listă de aşteptare. E greu. Este un avantaj clar pentru cine poate merge în străinătate", ne-a declarat doctorul Băcanu.
El a mai precizat că, în cazul lui Sandu, un semn bun l-a reprezentat faptul că tenul i-a fost afectat de o erupţie cutanată. "Multă lume poate crede că lucrurile merg spre rău, atunci când văd tenul marcat de acele semne. Dimpotrivă, asta este partea bună. Se vede că se întâmplă ceva pozitiv, că există o erupţie în organism, iar acesta răspunde bine la tratament şi începe să-şi revină", ne-a mai declarat doctorul.
Preşedintele FRF a rupt orice legătură cu EVZ. "Nu am ce să discut cu voi", s-a mărginit să ne spună liderul de la "Casa Fotbalului", deranjat de faptul că, preluând declaraţii ale lui Dumitru Dragomir, cotidianul nostru a dezvăluit boala şi faptul că a suferit o a doua intervenţie chirurgicală.
"Vă pot spune că sunt tratamente care dau rezultate. La noi în ţară este mai greu. Este un avantaj clar pentru cine poate merge în străinătate.", FLORIN BĂCANU, medic oncolog
NAŞUL. Mircea Sandu fentează şi şutează totul în fotbalul românesc. Nici cancerul nu l-a pus pe gânduri pentru o eventuală retragere FOTO: OCTAVIAN COCOLOŞ
CONDIŢIILE SUPRAVIEŢUIRII
Cancerul nu dispare niciodată, ci intră în remisiune. Pentru unii poate fi ca o vindecare Vindecarea cancerului este una dintre răspunsurile cele mai aşteaptate de omenire. Medicii susţin însă că, deocamdată, nu se poate spune că un pacient s-a vindecat de această boală, ci doar că a intrat în remisiune.
"Este greu de zis că un cancer dispare. Pentru un om de 60 de ani, a cărui boală intră în remisiune 20 de ani, se poate spune că e echivalent cu vindecare, însă nici aşa nu este corect", explică Radu Niculescu, medic oncolog la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti.
Vindecarea înseamnă că prin metode de diagnostic se pot preciza că nu mai există celule canceroase în organism, inclusiv vreo boală minimă reziduală. Remisiunea înseamnă că nu mai există semne de boală. În acest caz este posibil ca boala să aibă o recădere. Cancerele depistate precoce, în prima sau a doua fază, au şanse mai mari de intrare în remisiune.
"Bolnavii care îşi depistează boala în stadii incipiente au posibilităţi mai mari ca boala să intre în remisiune, iar asta înseamnă că se îmbunătăţesc inclusiv durata de viaţă şi confortul vieţii bolnavului. Un pacient care stă în pat are mai puţine şanse să aibă o viaţă normală faţă de unul care lucrează, desfăşoară o activitate socială normală", mai spune medicul Radu Niculescu. Pentru a depista din timp boala, specialiştii recomandă să mergeţi să vă faceţi teste de rutină cel puţin o dată pe an. Sunt vizaţi în special cei care au un istoric familial care îi predispune la această afecţiune.
Un alt factor care contribuie la remisiunea bolilor canceroase e reprezentat de medicamente, de genul Imatinib, Rituximab, Velcade, Nilotinib, Dasatinib. Acestea sunt folosite în tratamentul leucemiei glanulocitare cronice, pentru limfoame maligne sau mielom multiplu.
"Aceste medicamente se administrează printr-un program naţional de tratament, iar costurile aferente sunt suportate de casa de asigurări. Ele au ca efect obţinerea unei remisiuni de lungă durată, care să-i ofere pacientului o calitate a vieţii foarte bună", adaugă medicul.
Boala poate să reapară în orice moment, însă pentru a evita acest lucru pacienţii sunt monitorizaţi clinic şi li se fac investigaţii de laborator. "Aceste monitorizări trebuie făcute periodic, iar dacă se observă vreo modificare trebuie acţionat. Este posibil ca un pacient care se simte bine să nu mai vină la medic, însă reluarea tratamentului după întrerupere nu mai are acelaşi succes, scăzând durata de remisiune", avertizează medicul. (Ramona Dragomir)