Evenimentul Zilei > Economie > Sanders: NASA a devenit un bancomat pentru Elon Musk și Jeff Bezos
Sanders: NASA a devenit un bancomat pentru Elon Musk și Jeff Bezos

Sanders: NASA a devenit un bancomat pentru Elon Musk și Jeff Bezos

Senatorul SUA Bernie Sanders, fost candidat la președinția Americii, a publicat un articol de opinie în care spunea că NASA subvenționează excesiv companiile spațiale private.  El a indicat în special companiile Blue Origin și SpaceX, care sunt deținute de Jeff Bezos și Elon Musk.  Sanders a spus că banii sunt folosiți pentru a alimenta o „cursă spațială” între cei doi miliardari.

Senatorul SUA Bernie Sanders este indignat în privința sumei uriașe de bani pe care NASA o plătește companiilor private de explorare spațială a lui Jeff Bezos și Elon Musk, după cum rezultă dintr-un articol de opinie pentru The Guardian. Sanders susține că dolarii contribuabililor americani sunt folosiți pentru a subvenționa excesiv firmele private de explorare spațială, inclusiv Blue Origin de la Bezos și SpaceX de la Musk, prin contracte profitabile NASA.

„Sunt îngrijorat că NASA a devenit puțin mai mult decât un bancomat pentru a alimenta o cursă spațială nu între SUA și alte țări, ci între cei mai bogați doi bărbați din America – Elon Musk și Jeff Bezos, care valorează peste 450 de miliarde de dolari la un loc. ”, a scris Sanders.

În acest momet, valoarea netă a averii lui Musk se ridică la 260 de miliarde de dolari, în timp ce a lui Bezos este de 173 de miliarde de dolari, conform indicelui Bloomberg Billionaires. Cei doi miliardari au o lungă istorie de competiție între ei în cadrul aventurilor spațiale.

10 miliarde de dolari pentru cei doi miliardari

Sanders a contestat în mod special un fond suplimentar pe care Congresul îl dezbate, care ar adăuga un plus de 10 miliarde de dolari la bugetul NASA pentru aterizare pe Lună. Sanders s-a referit la prevederea propusă drept un „fond de salvare” pentru Bezos, a cărei companie Blue Origin a pierdut un contract de aterizare pe Lună a NASA cu SpaceX în noiembrie.

„Într-o perioadă în care peste jumătate dintre oamenii din această țară trăiesc de la un salariu la altul, când peste 70 de milioane sunt neasigurați sau subasigurați și când aproximativ 600.000 de americani sunt fără adăpost, a trebuit să oferim cu adevărat o salvare de mai multe miliarde de dolari pentru ca Bezos să-și alimenteze hobby-ul spațial?” a scris Sanders.

Sanders are o istorie lungă de critici la adresa fondatorului Amazon

„Realitatea este că economia spațială – care astăzi constă în mare parte din companii private care utilizează în mod esențial gratuit facilitățile și tehnologia NASA pentru a lansa sateliți pe orbită – este deja foarte profitabilă și are potențialul de a deveni exponențial mai profitabilă în viitor”, a scris Sanders.

El a menționat compania comercială prin satelit Starlink a SpaceX și piața în plină dezvoltare a turismului spațial. „Acum este momentul să avem o dezbatere serioasă în Congres și în toată țara noastră cu privire la modul de dezvoltare a unei politici spațiale raționale care nu externalizează toate riscurile și privatizează toate profiturile”, a scris Sanders.

„Explorarea spațiului este foarte interesantă. Potențialul său de a îmbunătăți viața aici pe planeta Pământ este nelimitat. Dar are, de asemenea, potențialul de a-i face pe cei mai bogați oameni din lume incredibil de bogați și inimaginabil de mai puternici. Când facem următorul salt uriaș în spațiu, să o facem pentru a beneficia întreaga umanitate, nu pentru a transforma o mână de miliardari în trilionari”, a conchis el.

NASA, Blue Origin și SpaceX nu au răspuns imediat când au fost contactate pentru a comenta articolul lui Sanders.