SĂNĂTATE: Românii au fentat măsurile antifumat

SĂNĂTATE: Românii au fentat măsurile antifumat

Mulţi patroni de restaurante au ales ca localurile lor să fie dedicate fumătorilor, iar ţigările au rămas mai ieftine decât în UE.

Măsurile care au vizat descurajarea fumatului în rândul românilor, luate în ultimii ani de Ministerul Sănătăţii, nu au dat rezultate până acum, se plâng medicii pneumologi.

Numărul fumătorilor este în continuare crescut, 30% din populaţie fiind dependentă de nicotină. Nici creşterea preţului la ţigări şi nici amenajarea unor spaţii pentru nefumători în localurile publice nu au dus la descurajarea fumatului. „Programele trebuie să aibă continuitate şi să fie orientate către categoriile-ţintă, cum sunt adolescenţii şi cei cu venituri mici şi un nivel de educaţie redus”, atrage atenţia medicul Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

Măsuri mai prohibitive, pentru rezultate mai bune

Ne puteți urmări și pe Google News

Faţă de Marea Britanie, unde un pachet de ţigări costă echivalentul a 25 de lei, în România fumatul a rămas un viciu accesibil, un pachet de tutun fiind aproximativ 8 lei. „E nevoie de măsuri mai dure ca să se înregistreze rezultate. Cu cât vor fi mai prohibitive, cu atât va scădea şi numărul de fumători”, crede pneumologul Tudor Toma, membru în Societatea Medicilor Români din Marea Britanie.

Totodată, în Marea Britanie, proprietarilor de localuri nu li s-a dat posibilitatea să opteze între a deveni local strict pentru fumători şi local care găzduieşte ambele categorii.

„Cine doreşte să fumeze iese afară”, precizează medicul Tudor Toma. În România, localurile care au fost obligate să-şi amenajeze şi spaţii pentru nefumători au făcut-o la modul superficial: două-trei mese pentru nefumători, neizolate corespunzător, unde oamenii sunt expuşi fumatului pasiv.

„Ba, mai mult, când localurile sunt ultrapline, se fumează chiar şi în spaţiile dedicate nefumătorilor”, atrage atenţia Paul Anghel, purtător de cuvânt la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.

ANPC susţine că sunt greu de sancţionat operatorii cu astfel de practici şi ar trebui o lege care să interzică definitiv fumatul în restaurante.

STRATEGIE

Campanii de prevenţie în şcoala generală

Pentru a-i încuraja pe oameni să se lase de fumat, mult mai potrivite ar fi măsurile de prevenţie care să înceapă din şcoala generală. „La noi, debutul fumatului se face în adolescenţă, aşa că ar trebui făcute mai multe traininguri în şcoli”, e de părere penumologul Florin Mihălţan. Copiii ar trebui învăţaţi de mici despre bolile asociate cu fumatul.

„Micuţii vor învăţa să-şi tragă de mână părinţii, iar de copil asculţi mai ceva ca de nevastă”, zice medicul pneumolog Paul Stoicescu. Totodată, trebuie menţinute pictogramele pe pachetele de ţigări. În timp, îşi vor dovedi rezultatele. „Ar trebui pedepsiţi vânzătorii care întorc pachetele invers ca să nu se vadă imaginile”, cred Florin Mihălţan. Un rol important l-ar putea avea şi medicii de familie, dacă le-ar aminti pacienţilor, la fiecare control, să se lase de fumat.