SĂNĂTATE: Cum vă imunizaţi faţă de A/H1N1 de toamnă

SĂNĂTATE: Cum vă imunizaţi faţă de A/H1N1 de toamnă

Renunţaţi la dieta pe bază de shaorma şi nu lăsaţi să treacă nicio zi fără să mâncaţi fructe. Totodată, fiţi activi şi optimişti.

Pentru a lupta cu valul de virusuri gripale care sunt aşteptate în această toamnă şi iarnă, este de dorit să aveţi mare grijă la imunitatea organismului, iar asta se poate doar dacă aveţi un stil de viaţă sănătos. Nu lăsaţi sistemul imunitar să se prăbuşească, din cauza alimentaţiei proaste, ţineţi echilibrul între muncă şi odihnă, nu vă stresaţi din orice, făcând „din ţânţar, armăsar”, şi fiţi mai activi.

Principala îngrijorare pentru acest an e virusul A/H1N1 care ar putea deveni unul pandemic odată cu răcirea vremii. Două zile fără carne Nu plecaţi de la ideea că „mâncarea bună costă mult”. Pentru sănătate este important să mâncaţi puţin şi bun. „Alimentele care doboară imunitatea sunt «junk-foodul», prăjiturile, produsele de cofetărie şi patiserie”, afirmă prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Mezelurile sunt şi ele toxice pentru imunitate, la fel şi shaorma, întrucât conţine sosuri nocive. Sănătoase sunt cerealele integrale, pâinea neagră, cartofii fierţi, nu cei prăjiţi, fasolea boabe, gătită ca la ţară.

Peşte e bine să mâncaţi de două ori pe săptămână, iar în restul zilelor puteţi completa cu carne slabă. „Două zile pe săptămână este bine să le rezervaţi postului, timp în care puteţi mânca proteine vegetale din mazăre, linte şi hrişcă”, recomandă profesorul Mencinicopschi. Pentru asimilarea proteinelor, consumaţi ouă de ţară la micul dejun sau din cele bio, inscripţionate cu cifra 0. Folosiţi cât mai mult ulei de măsline şi mai puţin din cel de floarea-soarelui.

Nu în ultimul rând, regula pe care trebuie să o aveţi mereu în minte este „nicio zi fără fructe”. „Fructele de pădure (afinele, fragii, zmeura) sunt extraordinare pentru întărirea imunităţii, dar nu trebuie uitate nici cele de sezon, cum sunt cireşele, vişinele, căpşunile, pepenele roşu”, completează profesorul.

Când mergeţi la jogging ori la plimbare, evitaţi bulevardele aglomerate şi căutaţi parcuri unde există verdeaţă. Cât despre stres, încercaţi să ţineţi echilibrul între timpul petrecut la muncă şi zilele libere şi să fiţi optimişti.

ESTIMĂRI PENTRU TOAMNĂ

Ar putea fi nevoie de trei vaccinări contra gripei Virusurile gripale care vor circula în această toamnă şi vaccinările necesare ar putea fi mai numeroase decât de obicei, estimează specialiştii. Principala îngrijorare a medicilor e legată de modul în care noul virus gripal A/H1N1 va afecta populaţia.   „Aşteptăm să vedem cum va evolua virusul în emisfera sudică, unde acum se răceşte vremea. E posibil ca pentru A/H1N1 să fie nevoie de vaccinare în două etape. Pe de altă parte, se recomandă să se facă şi vaccinarea contra virusului gripal obişnuit”, explică conf. dr. Alexandru Rafila, consilier în Ministerul Sănătăţii. În ceea ce priveşte categoriile de persoane care vor avea nevoie de vaccinare, cu siguranţă vor fi incluşi cei care lucrează în serviciile publice, cum ar fi personalul medical. „După ce vaccinul va fi disponibil, în Uniunea Europeană se va face o prioritizare a celor care vor beneficia de el”, mai spune medicul Alexandru Rafila.

Ne puteți urmări și pe Google News