SĂNĂTATE: Consumaţi verdeţuri-minune!

SĂNĂTATE: Consumaţi verdeţuri-minune!

Experimentaţi salatele sau mâncărurile pregătite din plante cum ar fi leurda, ştirul, menta sau ştevia. Au puţine calorii şi sunt excelente pentru imunitate.

Românii au tendinţa să prepare şi să mănânce doar alimente cu gust cunoscut. Nutriţioniştii vă îndeamnă, totuşi, să fiţi deschişi la experimente şi să profitaţi de mulţimea de plante uitate care pot fi adăugate în acest sezon, în salate şi mâncare.

Păpădia, leurda, ştirul, ştevia sunt doar câteva dintre plantele „minune” aflate pe listele nutriţiniştilor. Ele sunt bogate în vitamine, minerale, scad colesterolul, întăresc imunitatea şi au foarte puţine calorii. Cel puţin trei dintre cele cinci mese zilnice trebuie să conţină verdeţuri sub diferite forme: salate, ciorbă, felul doi. Păpădia detoxifiează şi protejează ficatul

Ca orice altă plantă, păpădia poate să îşi găsească locul în mâncare. Are aceleaşi proprietăţi ca şi verdeţurile, fiind bogată în vitamine. Dă un gust deosebit salatelor, datorită gustului său puţin amărui. „Este o plantă nedreptăţită şi uitată, dar are proprietăţi extraordinare pentru detoxifierea organismului”, spune specialistul în alimentaţie Gheorghe Mencinicopschi, de la Institutul de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

Medicul nutriţionist Eduard Adamescu de la Cabinetul de Diabet şi Obezitate „Calea Moşilor” din Bucu reşti o recomandă ca un bun digestiv, un protector al ficatului şi o sursă bogată de vitamina K. „Nu ştiu de ce oamenii nu o consumă mai des. Poate pentru faptul că o găsesc peste tot”, spune medicul. Rucola, un pic mai acrişoară

Este ruda nobilă a păpădiei, cu un gust puţin mai acrişor, dar cu proprietăţi similare. Se foloseşte, de asemenea, în salate. „Faţă de umila păpădie sălbatică, rucola are mai puţini nutrienţi, dar este şi ea benefică organsimului. O plantă crescută pentru comerţ va fi întotdeauna mai săracă în vitamine decât una sălbatică, obişnuită cu vitregiile. Planta sălbatică dezvoltă mai mulţi fitonutrienţi”, explică Gheorghe Mencinicopschi. Leurda, utilă în răceli şi gripe

Este varianta sălbatică a usturoiului. Datorită unui fitonutrient pe care îl conţine (alicina), are efect asupra virusurilor şi poate fi utilizată împotriva gripelor şi răcelilor. „Este un bun imunostimulator, un digestiv excelent, scade tensiunea şi colesterolul”, precizează profesorul Gheorghe Mencinicopschi. Se poate folosi în mâncăruri, alături de urzici, ceapă, usturoi şi praz. Ştirul tonifică sistemul nervos

Mâncarea de ştir este şi ea uitată, dar această plantă sălbatică este extrem de bogată în magneziu şi un tonic pentru sistemul nervos. „Se poate găti împreună cu ştevia şi loboda. În ciorbă, va căpăta un gust extrem de bun”, este de părere Gheorghe Mencinicopschi.

Măcrişul crud, bun pentru salate Se consumă mai bine crud, în salate. Este bogat în vitamina C. Dacă aveţi probleme cu articu laţiile, suferiţi de pietre la rinichi sau afecţiuni biliare, măcrişul este contraindicat. COMBINAŢIE Condimentaţi cu busuioc, coriandru şi mentă Mirodeniile dau un gust deosebit salatelor de primăvară. Mai mult, ele vor facilita digestia şi vor avea un efect puternic împotriva ciupercilor şi bacteriilor digestive. „Sunt binevenite în salate, deoarece stimulează secreţia gastrică”, adaugă medicul nutriţionist Eduard Adamescu.

Ne puteți urmări și pe Google News