SĂNĂTATE: Analize gratuite la privat

SĂNĂTATE: Analize gratuite la privat

Clinicile particulare care au contract cu casele de asigurări pot oferi investigaţii gratuite, însă bugetele se epuizează în câteva zile.

O variantă decentă pentru a ocoli cozile din policlinicile de stat sunt clinicile private care au contract cu sistemul public de asigurări.

Bugetele alocate acestor clinici se epuizează însă de foarte multe ori în primele zile ale lunii. În unele cazuri, clinicile private fac liste de aşteptare în speranţa că suma respectivă va fi suplimentată pe parcursul lunii, iar în alte situaţii, pacienţii sunt nevoiţi să meargă în clinici unde fondurile nu se epuizează repede, pentru că adresabilitatea este mai mică. Bugetele alocate de casele de asigurări se stabilesc în funcţie de punctaje care iau în calcul dotările sau numărul de angajaţi din unităţile medicale private.

Cele mai solicitate sunt analizele uzuale de laborator, dar se pot face şi ecografii, radiografii sau tomografii.

Glicemie, colesterol sau urocultură

Contracte cu casa de asigurări pot semna toate clinicile şi laboratoarele medicale private autorizate. Acestea trebuie să demonstreze că pot face investigaţiile care se găsesc în lista minimă de analize stabilită de casele de asigurări. Lista minimă cuprinde 33 de analize precum hemoleucograma completă, uree serică, glicemie, colesterol seric total, proteina C reactivă şi examenul complet de urină.

Bugetul pe care fiecare clinică sau laborator îl primeşte de la casele de asigurări se stabileşte în urma punctajului obţinut, acordat în funcţie de calitatea aparaturii medicale, de numărul de medici specialişti, de logistica prin care rezultatele analizelor sunt transmise către medicul care a trimis pacientul, dar şi de tarifele analizelor. Dintre clinicile din Bucureşti, MedLife a primit anul trecut cel mai mare buget, urmată de Gral Medical, Centrul Medical Med As, Sanador şi Medicover.

Liste de aşteptare pentru pacienţi

MedLife are cinci laboratoare de analize în Bucureşti, Cluj şi în Timişoara, iar bugetele alocate de casa de asigurări se termină în maximum o săptămână. „În Timişoara, bugetul se epuizează în două zile, la Cluj, într-o singură zi, iar la Bucureşti, într-o săptămână. În cazul spitalului Life Memorial Hospital, bugetul se epuizează în cinci zile, serviciile solicitate fiind pe pediatrie. Am putea mări de cinci ori volumul serviciilor oferite”, afirmă Mihail Marcu, preşedintele MedLife. Situaţia este similară şi la clinica Sanador. „Bugetul se epuizează de obicei în primele zile ale lunii. Facem liste de aşteptare cu pacienţii care nu şi-au putut face programări şi îi sunăm dacă primim vreun supliment de la casele de asigurări pe parcursul lunii.

Pacienţii solicită în mod egal analize de laborator şi servicii de radiologie imagistică, dintre acestea rezonanţa magnetică fiind cea mai solicitată”, spune Mădălina Buculei, director de vânzări la Sanador. Banii nu sunt suficienţi nici pentru pacienţii care merg la Synevo. „Bugetul se termină în primele cinci zile ale lunii. Printre analizele cele mai solicitate sunt glicemia, colesterolul, hemoglobina, urocultura şi exudatul faringian”, afirmă Florin Barbu, director marketing Synevo.

Nemulţumiri are şi Cristina Hristodorescu, manager la Investigaţii Medicale Praxis din Iaşi, una dintre clinicile cu cel mai mare buget alocat de Casa de Asigurări de Sănătate Iaşi: „Bugetul este îngrozitor de mic. Există laboratoare care nu consumă suma de bani primită pentru că nu au adresabilitate, iar altele, cum suntem noi, nu fac faţă decât în primele două-trei zile ale lunii. Banii neconsumaţi trimestrial sau lunar sunt repartizaţi celor care au epuizat bugetul, dar suplimentarea este tot insu ficientă”.

PĂRERI

„Condiţiile de recoltare sunt bune, e disciplină şi eşti servit prompt”

„Mă duc de aproape un an la Synevo, lângă Spitalul Colentina, şi sunt foarte mulţumit. Este ordine, disciplină, eşti servit prompt, iar condiţiile de recoltare sunt foarte bune. Pentru că am suferit un infarct, am avut un an în care am vizitat centrul aproape lună de lună şi nu pot să mă plâng de ceva”, spune Dumitru Florea, un bărbat de 53 de ani din Bucureşti. Şi Laura Florea merge frecvent cu fetiţa la analize într-o clinică privată din centrul Capitalei. „Asistentele sunt foarte drăguţe, iar la plecare îi dau mereu copilului ceva să se joace, ceea ce o face să nu-i mai fie prea teamă de medic”, povesteşte femeia.

Ne puteți urmări și pe Google News