La finalul discuţiilor dintre reprezentanţii Partidului Social Democrat şi cei ai FMI, preşedintele partidului, Mircea Geoană, s-a declarat foarte mulţumit de rezultate, menţionând că a găsit "deschidere şi flexibilitate" cu privire la propunerile pe care PSD le-a făcut Fondului.
"În proporţie covârşitoare, propunerile lansate de partidul nostru au fost acceptate", a spus liderul social-democrat.
Referitor la subiectul discuţiilor dintre PSD şi FMI, Mircea Geoană a precizat că acestea s-au axat, în principal, pe latura socială. În acest sens, el a anunţat că noile politici fiscale, adoptate în urma acordului cu FMI, nu-i vor afecta pe angajaţii cu venituri mici din sectorul public. Pentru aceştia, spune liderul PSD, vor exista, în continuare, creşteri salariale care să îi ajute să treacă peste perioada de criză.
5 miliarde de euro se duc pe deficitul bugetar
Guvernul are nevoie de 4-5 miliarde de euro, bani pentru finanţarea deficitului bugetar, a spus, Mircea Geoană, înainte de întâlnirea cu reprezentanţii FMI. La finalul acesteia, declaraţiile au fost ceva mai optimiste, social-democratul anunţând că deficitul bugetar pentru 2009 va fi de 4,6%, finanţat, în parte, şi de către FMI, urmând să scadă în 2010.
Preşedintele PSD a afirmat că există riscul ca, în absenţa împrumutului, să nu mai existe bani pentru plata salariilor şi a pensiilor.
Acesta a mai spus că banii proveniţi din împrumut sunt necesari pentru relansarea economiei, afirmând totodată că puterea de cumpărare a populaţiei trebuie protejată.
Geoană a mai menţionat că pachetul de finanţare externă "are elemente care arată o deschidere către componenta socială".
Reprezentanţii FMI, la Senat
O delegaţie a miniştrilor PSD, condusă de liderul partidului Mircea Geoană, s-a întâlnit cu reprezentanţi ai FMI, la Senat.
Delegaţia PSD este formată din vicepremierul Dan Nica, ministru al Admininstraţiei şi Internelor, ministrul Muncii Marian Sârbu, ministrul pentru IMM Constantin Niţă şi ministrul Sănătăţii Ion Bazac.
De asemenea, delegaţia FMI se va întâlni azi cu liderii principalelor confederaţii sindicale şi îşi va încheia vizita în România pe 25 martie.
Condiţii pentru 6 ani
Condiţiile de acordare a unui împrumut extern, negociate în prezent de România cu FMI şi Comisia Europeană, pentru reducerea cheltuielilor şi creşterea veniturilor, vor fi aplicate gradual, într-un interval de 3-6 ani, fără să fie diminuate salariile de bază şi pensiile, ca în Letonia şi Ungaria, potrivit Mediafax.
Guvernul nu va dispune, în urma negocierilor cu FMI şi CE, reducerea salariilor de bază şi a pensiilor, aşa cum s-a întâmplat în Letonia şi Ungaria, şi nici măsuri împotriva sistemului de protecţie a familiilor cu venituri reduse.
În urma discuţiilor din Guvern, Ministerele Educaţiei, Muncii, Sănătăţii, Agriculturii, Transporturilor şi Finanţelor au primit mandate de negociere cu Comisia Europeană, în vederea accesării împrumutului.
România va trimite Fondului Monetar Internaţional, după finalizarea negocierilor de la Bucureşti, o scrisoare de intenţie pentru încheierea unui acord de tip stand-by pe o perioadă de doi ani, cu o scadenţă de cinci ani pentru rambursarea împrumutului.
CITIŢI ŞI: Verdict pentru împrumutul de la FMI
Împrumut pentru acoperirea deficitului bugetar
ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA 16:40