Sacrificii uriaşe pentru banii FMI

Sacrificii uriaşe pentru banii FMI

Pentru a avea acces la împrumutul extern, fondurile alocate unor sectoare „strategice” în perioada de criză, precum agricultura sau transporturile, au fost diminuate simţitor.

Guvernul taie din costuri pe aproape toate palierele, pentru a se încadra cu cheltuielile în condiţiile impuse de Fondul Monetar Internaţional (FMI), pentru acordarea României a unui împrumut în valoare de 19,95 miliarde de euro. Astfel, toate ministerele, cu excepţia celui al Muncii, se văd cu vistieria „uşurată” de rectificarea bugetară făcută de executiv.

Cele mai mari sume au fost tăiate de la Agricultură (-2 miliarde de lei), Apărare (-696 de milioane de lei) şi de la Administraţie şi Interne (-427 milioane de lei). Pe de altă parte, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a primit fonduri suplimentare ce se ridică la 1,3 miliarde de lei. Totodată, peste 38 miliarde lei - reprezentând 7% din produsul intern brut (PIB) - vor fi alocate în continuare pentru investiţii.

Cu mai puţini bani în pungă rămân, după rectificarea bugetară, şi alte structuri ale statului. Dintre acestea cei mai mulţi bani pierde Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (-53,3 milioane de lei), urmat de Serviciul Român de Informaţii (-53 milioane) şi de Camera Deputaţilor (-36 milioane).

Guvernul „a umblat” şi la sporurile de conducere ale bugetarilor sau la majorările aplicate la salariul de bază de care pot beneficia, conform legii actuale, angajaţii care administrează fondurile UE. Mai mult, executivul va anula unele creşteri salariale similare şi va plafona la minim indemnizaţiile lunare ale unor funcţionari. Prin aceste măsuri, de limitare a veniturilor unor categorii de bugetari, executivul estimează o reducere cu 148 de milioane de lei a cheltuielilor.

Tăieri de costuri şi noi surse de bani

Totodată, guvernul a decis sâmbătă că firmele vor plăti un impozit minim anual cuprins între 2.200 de lei, dacă au venituri totale de până la 52.000 de lei, şi 43.000 de ei, pentru venituri de peste 129 de milioane de lei.

Firmele care înregistrează profit vor plăti în continuare un impozit de 16%, dar nu mai puţin de limita minimă aferentă intervalului de venituri în care se încadrează. „Guvernul estimează că va încasa în acest an venituri în creştere cu 350 de milioane de lei prin introducerea, de la 1 mai, a impozitului forfetar aplicat firmelor”, a anunţat ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea.

După ultimele măsuri de reducere a cheltuielilor, bugetul pentru 2009 va fi rectificat în perioada imediat următoare, pe un deficit de 4,6% din PIB, faţă de 2% stabilit în programul iniţial. Totodată, se ia în calcul, pentru 2009, un PIB în scădere cu 4%, de 531 de miliarde de lei, faţă de 579 de miliarde de lei în 2008. Zilele acestea, guvernul va trimite la Bruxelles şi la FMI ordonanţele privind rectificarea şi sporurile bugetare.

MĂSURĂ Deductibilitatea TVA la achiziţia de maşini, eliminată

Firmele vor putea deduce TVA, până la 31 decembrie 2010, doar pentru maşinile folosite la anumite activităţi, precum taximetria, şcolile de şoferi sau utilizate în scop comercial în vederea revânzării. Limitarea dreptului de deducere a TVA este inclusă în ordonanţa de urgenţă aprobată sâmbătă de guvern. Interdicţia de deducere a TVA nu se aplică pentru avansurile care au fost achitate înainte de 1 mai 2009 pentru valoarea totală sau parţială a vehiculelor rutiere motorizate, dacă vehiculele sunt livrate inclusiv după această dată. În cazul vehiculelor exceptate vor fi aplicate regulile generale de deducere. Aceeaşi prevedere va fi aplicată şi pentru taxa aferentă achiziţiilor de combustibil şi la cheltuielile privind combustibilul. Cheltuielile de funcţionare, întreţinere şi reparaţii, exclusiv cele privind combustibilul, aferente autoturismelor folosite de persoanele cu funcţii de conducere şi de administrare a unei firme, vor fi deductibile limitat la cel mult un singur autoturism aferent fiecărei persoane cu astfel de atribuţii.

Ne puteți urmări și pe Google News