Evenimentul Zilei > Actualitate > S-au dus langa Saddam!
S-au dus langa Saddam!

S-au dus langa Saddam!

Barzan al-Tikriti si Awad al-Bandar au fost spanzurati ieri, la Bagdad.

Fratele vitreg al lui Saddam Hussein, Barzan al-Tikriti, si fostul sef al tribunalului revolutionar, Awad al-Bandar, au fost executati prin spanzurare ieri-dimineata, la Bagdad, a anuntat guvernul irakian.

Cei doi responsabili ai fostului regim irakian fusesera condamnati la moarte, asemeni lui Saddam Hussein, la finele procesului in care au fost acuzati ca au ordonat uciderea a 148 de sateni siiti din Dujail, in anii ‘80.

Executia lor, survenita la doua saptamani dupa spanzurarea lui Saddam, a avut loc inainte de ivirea zorilor, la ora locala 3.00, intr-o locatie nedezvaluita. Executia s-a derulat in prezenta procurorului Mounquith al-Faroun, a unui judecator si a unui medic.’

"Capul lui Barzan s-a detasat de corp in timpul spanzurarii. Acest lucru se intampla foarte rar, dar se intampla. A fost vointa lui Allah", a declarat Ali al-Dabbagh, purtatorul de cuvant al premierului irakian Nouri al-Maliki, in conferinta de presa in care a fost facut anuntul.

Acesta a insistat asupra faptului ca nu a existat nicio violare a procedurilor in timpul spanzurarii. Un membru al minoritatii sunnite din parlamentul irakian a declarat ca trupul lui Barzan era slabit din cauza cancerului de care suferea.

"Avem insa dubii si vrem sa intrebam expertii si doctorii daca este posibila separarea capului de trup in timpul spanzurarii", a spus Saleem al-Jibouri.

Pentru a evita reizbucnirea uriasului scandal provocat de inregistrarea ilegala a mortii lui Saddam Hussein, toti martorii au fost obligati sa se angajeze, in scris, sa respecte demnitatea condamnatilor in timpul executiei. Autoritatile irakiene au pastrat cel mai mare secret asupra datei la care urma sa aiba loc executia.

Ingropati aproape de fostul presedinte irakian

Cei doi trebuiau sa fie spanzurati in acelasi timp cu Saddam Hussein, intr-o cazarma din cartierul Kahhimiyah din Bagdad. Executia lor a fost insa suspendata in ultimul moment, din motive nedeterminate, iar apoi amanata ca urmare a scandalului imaginilor socante de la moartea lui Saddam Hussein.

Trupurile celor doi au fost predate familiilor, pentru a fi ingropate, potrivit traditiei musulmane, la o zi dupa moarte. Barzan al-Tikriti va fi ingropat in satul Awja, langa mormintele fiilor lui Saddam, Uday si Qusay, la mica distanta de mausoleul fostului dictator, devenit loc de pelerinaj pentru mii de sunniti. La fel, Awad al-Bandar a cerut inainte de moarte sa fie ingropat alaturi de Saddam.

In timp ce sunnitii au deplans moartea celor doi, siitii irakieni au sarbatorit vestea executiei. "Ar fi trebuit sa-i bage intr-o cusca si sa-i predea irakienilor. Este cea mai usoara moarte de care puteau avea parte", a spus un locuitor din Sadr City. Pe de alta parte, executia celor doi a fost intampinata si cu neliniste, in special la Bagdad, unde locuitorii se tem ca aceasta va provoca un nou val de violente interconfesionale.

IMPREUNA, LA BINHE SI LA RAU

Barzan al-Tikriti, rasfatatul familiei

Barzan Ibrahim al-Hassan al-Tikriti, in varsta de 55 de ani, a fost capturat de trupele americane pe 16 aprilie 2003, la Bagdad. El a condus temutele servicii secrete irakiene in perioada 1979-1983, interval in care a avut loc masacrul de la Dujail. Barzan era unul dintre cei patru frati vitregi ai lui Saddam, avand aceeasi mama, Sabha Toulfah.

"Preferat" al mamei, el a urmat Facultatea de Stiinte politice la Bagdad, iar apoi a urcat in ierarhia partidului Baas alaturi de fratele sau, Saddam. Dupa moartea mamei, Barzan a cazut in dizgratie insa, incepand din 1989, Saddam l-a trimis la Geneva, ca ambasador la ONU, unde eleganta sa vestimentara i-a adus porecla de "bancherul lui Saddam in Occident".

De-a lungul vremii, Barzan a fost implicat in mai multe conflicte familiale, fiind autorul unui denunt care a dus la arestarea temporara a fiului cel mic al lui Saddam, Uday, acuzat de crima. Acesta din urma o luase cu forta in casatorie pe fiica lui Barzan, Saja.

Awad al-Bandar, fost presedinte al tribunalului revolutionar, a fost condamnat la moarte pentru ca a pronuntat sentinte de condamnare pe numele unor sateni deja ucisi la Dujail si a trimis la moarte mai multi minori.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: