Evenimentul Zilei > International > S-a zguduit pământul. Cutremur de 5,1 grade pe scara Richter
S-a zguduit pământul. Cutremur de 5,1 grade pe scara Richter

S-a zguduit pământul. Cutremur de 5,1 grade pe scara Richter

Un cutremur cu magnitudinea de 5,1 grade pe scara Richter s-a produs, vineri, 25 septembrie, la granița dintre provinciile Kashmir (Pakistan) și Tibet (China).

Seismul a avut loc la adâncimea de 15 kilometri, la ora 13:57:06 (ora locală a României).

Menționăm că, în Pakistan au avut loc mai multe cutremure cu asemenea magnitudine de-a lungul anilor.

Pakistanul, lovit de seisme dezastruoase

Tot în luna septembrie, în anul trecut, a avut loc în această regiune pakistaneză un cutremur cu magnitudinea de 5.2 grade pe scara Richter.

Atunci, cel puţin 24 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 450 au fost rănite au anunţat autorităţile locale.

De asemenea,  au fost zeci de clădiri şi case prăbuşite, copaci smulşi din rădăcină şi drumuri crăpate în Mirpur, oraş în partea pakistaneză a provinciei disputate Kashmir, la graniţa cu India.

Epicentrul seismului a fost stabilit la 22,3 kilometri nord de oraşul Jhelum, de-a lungul graniţei dintre provincia Punjab şi regiunea Kashmir sub control pakistanez, potrivit Institutului American de Geofizică (USGS).

Cutremurul, produs la o adâncime de 10 kilometri, „a fost resimţit în cea mai mare parte a provinciei Punjab şi în anumite zone din Khyber Pakhtunkhwa”, în nord-vestul Pakistanului, a declarat seismologul pakistanez Muhammad Riaz.

Cele mai mari pagube au fost înregistrate într-o zonă dintre Jhelum şi Mirpur, a declarat şeful Autorităţii naţionale pentru gestionarea catastrofelor din Pakistan, general-locotenentul Mohammad Afzal.

Seismul a fost resimţit până la New Delhi. Agenţia Press Trust of India a raportat că oamenii panicaţi au ieşit din case şi birouri în mai multe provincii indiene, între care Rajasthan, Punjab şi Haryana.

În octombrie 2015, un cutremur de 7,5 a lovit Pakistanul omorând aproape 400 de persoane, iar în octombrie 2005, un seism 7,4 a provocat moartea a peste 73.000 de persoane.

Kashmir este disputată de India şi Pakistan, după ce ambele state şi-au câştigat independenţa faţă de Imperiul Britanic în 1947, reprezentând motivul a două războaie între cele două ţări pentru controlul provinciei, potrivit romaniatv.net