S-a deschis cea mai mare galerie de artă contemporană
- Georgeta Petrovici
- 23 mai 2011, 18:36
O familie din Timişoara e dovada vie că şi în România se poate trăi din artă. Urmaşii sculptorului Peter Jecza şi-au transformat casa în care locuiesc în muzeu de artă contemporană şi promovează la cel mai înalt nivel creaţiile artistice actuale.
"Arta este o valoare care trebuie cultivată şi respectată", spun urmaşii sculptorului Peter Jecza, singurul sculptor român dublu academician laureat de Academia Ungară de Artă şi de Academia de Ştiinţe a Ungariei. Soţia artistului, Sorina, şi fiul său, Andrei, au inaugurat sâmbăta trecută, la Timişoara, cea mai mare galerie de artă contemporană din România. Galeria are o "soră geamănă" la Stuttgart, poartă numele Jecza – Ross şi pune pe picior de egalitate artiştii contemporani români cu cei din străinătate. Criticul de artă Coriolan Babeţi şi artistul Dumitru Gorzo au fost protagoniştii inaugurării noii galerii care însumează 300 de metri pătraţi de spaţiu expoziţional şi depozite de artă, plus o reşedinţă de artist de 80 de metri pătraţi. “Cetatea Timişoarei a câştigat fortăreaţa Jecza", a spus criticul de artă Coriolan Babeţi, despre spaţiul “născut" pe Calea Martirilor nr. 51/52-53, în spatele Fundaţiei Triade.
Proiect început în 2006 Casa familiei Jecza, fundaţia Triade, pe care aceasta o are de 11 ani, şi, mai nou, galeria de artă contemportană Jecza – Ross, completează de fapt visul sculptorului Peter Jecza de a le oferi semenilor creaţii artistice contemporane. Proiectul a fost demarat în anul 2006, însă construcţia centrului de artă a rămas netermiantă din cauza îmbolnăvirii şi decesului artistului. "Noi, urmaşii săi - Sorina şi Andrei Jecza, ne-am făcut o datorie din a-i continua drumul şi rostul. Am făcut efortul de a realiza proiectele la care Peter visa", povesteşte Sorina Jecza. Printre ele, susţinerea artei tinerilor, organizarea de evenimente culturale memorabile, deschiderea Galeriei de artă contemporană şi transformarea casei în spaţiu muzeal.
Peste 500 de sculpturi
Obişnuiţii evenimentelor artistice de la Triade ştiu că întotdeauna casa familiei Jecza a fost un muzeu de artă contemporană deschis gratuit publicului larg. Oricine se putea plimba prin casa familei Jecza pentru a admira lucrările de pe pereţi ori de pe socluri. Din living până în baie şi aşa mai departe pentru că, de mai multe ori pe an, locuinţa Jecza se deschidea publicului până în cel mai intim colţişor. În anii în care Timişoara nu avea încă un Muzeu de artă instituţionalizat (actualmente Palatul Baroc), singurul loc unde se putea "gusta" arta contemporană valoroasă era casa familiei Jecza, o vilă splendidă plină cu opere de artă şi obiecte de colecţie, din bucătărie până în mansardă, trecând prin dormitoare şi baie. Lucrările, fie că vorbim despre opere din bronz semnate de Peter Jecza sau alţi sculptori contemporani, picturi, grafică, statui sunt de ordinul sutelor (peste 500 cu certitudine spune Sorina Jecza), iar valoarea lor inestimabilă. Operele populează casa şi curtea familiei Jecza. Obiective de viitor
Politica noii galerii este de a pune arta contemporană autohtonă în relaţie cu lumea globală a artei, să se racordeze cu ceea ce este contemporan. Astfel, Andrei Jecza şi-a asumat, la numai 24 de ani, rolul de galerist cu traiectorie internaţională. Galeria Jecza – Roos şi-a făcut "botezul" la ViennaFair. Iar acum proprietarii se gândesc să atace Asia, zonă foarte la modă în această perioadă. Astfel, anul viitor, galeria timişoreană va participa la târgurile de artă de la Beijing sau Hong Kong.