La o primă analiză putem identifica marii câștigători ai votului de astăzi și în același timp pe cei care au pierdut.

În mod evident, Klaus Iohannis a reușit imposibilul, îndreptându-se spre un record electoral pentru turul întâi, respectiv peste 50% din voturile celor prezenți. Așa aș traduce declarația lui Ludovic Orban făcută acum câteva zile, în care vorbea de câștigarea alegerilor din primul tur.

Unii au înțeles că este vorba de un vot absolut, însă Ludovic Orban vorbea de o victorie simbolică. Klaus Iohannis, după învestirea guvernului său, are toate șansele să fie învingătorul dorit de mai multe generații de centru-dreapta și să ia peste 50% din voturi.

Tot votul de astăzi a decis cine va intra în turul II. Este vorba de Viorica Dăncilă, candidatul PSD. Modul dezastruos în care Victor Ponta a terminat această cursă, cu opt parlamentari plus un europarlamentar, fost prim ministru, sfidându-l pe față va însemna o amputare a șanselor lui Mircea Diaconu. Vedeta ultmului sondaj IMAS, cel care îi tot lua voturi candidatului PSD.

Nici Dan Barna nu va profita de votul de astăzi, pentru că Dreapta nu poate avea decât un singur învingător, și acela este Klaus Iohannis.

O singură situație poate schimba tabloul de mai sus: paralizia PSD. Dacă în următoarele 24-48 de ore nu îi vom vedea întărâtându-și electoratul, atunci jocul poate rămâne deschis.

Însă PSD, chiar și așa debil cum e, mai are încă instincte de animal de pradă.