Evenimentul Zilei > Economie > S-A CONFIRMAT: OMV Petrom și ExxonMobil au găsit gaze naturale în Marea Neagră
S-A CONFIRMAT: OMV Petrom și ExxonMobil au găsit gaze naturale în Marea Neagră

S-A CONFIRMAT: OMV Petrom și ExxonMobil au găsit gaze naturale în Marea Neagră

OMV Petrom și ExxonMobilau confirmat astăzi o posibilă descoperire semnificativă de gaze naturale în sectorul românesc al Mării Negre, se arată într-un comunicat al OMV.

Potrivit OMV, Sonda Domino -1 a întâlnit o acumulare de gaze naturale de 70,7 metri, estimările preliminare evaluând acumularea la 42 până la 84 miliarde metri cubi, care echivalează cu trei-şase ori consumul anual al României. Lucrările de foraj au demarat la sfârșitul anului 2011.

La începutul lunii februarie, cele două companii energetice anunțau posibilitatea existenței gazelor naturale în sectorul românesc al Mării Negre, descoperite cu ajutorul primei sonde de explorare în ape de mare adâncime din sectorul românesc al Mării Negre.

Sonda Domino -1 este situată în blocul Neptun, la 170 kilometri de ţărm, în ape cu adâncimea de aproximativ 1.000 de metri şi este forată cu tehnologie de ultimă generaţie. Operaţiunile de foraj au început la sfârşitul anului 2011 şi se desfăşoară în continuare. Se estimează că adâncimea totală a sondei va fi de peste 3.000 de metri sub nivelul mării. Perimetrul Neptun are o suprafaţă de aproximativ 9.900 kilometri pătraţi în ape cu o adâncime ce variază între 50 şi 1.700 metri.

În noiembrie 2008, OMV Petrom şi ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, o subsidiară a ExxonMobil Corporation, au semnat un acord prin care ExxonMobil a achiziţionat o participaţie de 50% în zona de mare adâncime a perimetrului Neptun. Cele două companii au lucrat îndeaproape pentru achiziţia de date seismice 3D şi pentru evaluarea potenţialului de hidrocarburi în perimetrul Neptun.

CITIȚI ȘI:

  • S-au descoperit gaze naturale în Marea Neagră
  • Petrom a făcut un profit record în România. VEZI cifrele
  • Consumul de gaze naturale se reduce: 71,2 milioane metri cubi
  • Dependenţi de ruşi, gerul ne obligă să importăm tot mai multe gaze
  • România a consumat, în februarie, o cantitate uriașă de gaze naturale
Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: