Rossia (Rusia), Kosmos (Cosmos) sau Vyborina (derivat din cuvântul "alegeri") sunt câteva dintre prenumele pe care ruşii, luaţi de un val de patrotism, le-au ales pentru copiii lor, amintind de moda anilor 1920, când Mirtrouda (Pace-Muncă) era un nume foarte întâlnit.
"Pluteşte ceva în aer, chiar dacă e vorba de cazuri izolate”, a povestit pentru AFP Evguenia Smirnova, purtătoare de cuvânt a Biroului de la Evidenţa Populaţiei din Moscova.
În Khakassie (Siberia), o fetiţă născută în ziua alegerilor legislative, a fost botezată Vyborina (din "alegeri").
La Nijni Taguil, în Munţii Ural, un bebeluş a primit prenumele de Rossia, iar un altul pe cel de Privatizatsia.
De la Traktor la Kosmos
Ruşii încep, încet-încet, să „sacralizeze puterea”, a explicat un psiholog. „Statul e perceput de ei ca un simbol şi ei vor să i se asocieze, vor să facă parte din el”.
După prăbuşirea URSS şi perioada grea a anilor ’90, "ţara a început să se redreseze, ceea ce a provocat un val de patriotism", a arătat politologul Makarkine.
Primele „victime” ale acestei tendinţe au apărut în anii 1920-1930. La acea vreme, tânărul regim sovietic ateu înlocuise ceremonia religioasă printr-un “botez roşu”, sub un drapel cu secera şi ciocanul, în prezenţa unui comisar bolşevic, care înlocuise preotul.
Mulţi dintre copiii botezaţi Traktor (Tractor) sau Oktiabrina (Revoluţia bolşevică din octombrie) şi-au schimbat la scurt timp prenumele.
Însă prenume ca Ninel (Lenin, citit invers), Stalina, Barricada, Dazdraperma (Trăiască 1 Mai), Dimat (Materialismul dialectic) continuă să fie purtate cu mândrie de unii dintre ruşi.