Un român este membru al Consiliului director, dar, mai mult de atât, chiar statul român este acționar la această controversată instituție financiară.

Vorbim despre o bancă pe care americanii o numesc „Fake-Bank” și care anul acesta și-a stabilit sediul central la Budapesta, conform Digi 24. Banca Internațională de Investiții emite obligaţiuni în lei și are în ofertă și credite în moneda românească! Banca tocmai ce a anunțat că a emis obligațiuni în valoare de 500 de milioane de lei pe piața românească, cea mai mare astfel de operațiune deschisă la noi în țară!

Într-un interviu oferit joi, 7 noiembrie, ambasadorul SUA în Ungaria numea această instituție o „Fake-Bank”, iar un grup de senatori americani i-a atras atenția preşedintelui Donald Trump, în luna mai, în legătură cu riscurile de securitate referitoare la această bancă pe care Moscova o controlează.

România este acționar la Banca Internațională de Investiții, la fel ca Bulgaria, Cehia, Slovacia, Ungaria, Cuba, Mongolia, Vietnam și, evident, Rusia. Țara noastră are un reprezentant în Consiliul director, iar fostul şef al Trezoreriei din cadrul Ministerului Finanţelor, Ștefan Nanu, s-a „transferat” și el aici, obținând prin concurs postul de director al Departamentului de Finanţare Structurată şi Datoriei.

În Ungaria, Banca Internațională de Investiții are parte de privilegii nemaiauzite pentru o instituție financiară. Astfel, se pare că angajaţii, clienții și colaboratorii (?) băncii ar fi primit imunitate diplomatică, ceea ce presupune că nicio autoritate maghiară nu are dreptul să controleze sau să verifice operațiunile Băncii Internaționale de Investiții.

Avertismentul lui Florin Cîțu

Noul ministru de Finanțe, Florin Cîțu, atrăgea atenția, în luna martie, despre pericolul reprezentat de Banca Internațională de Investiții.

„Legătura e foarte strânsă cu PSD. A început când ministru de Finanţe, în 2015, era Eugen Teodorovici. Mutarea la Budapesta s-a decis în Cuba, unde Teodorovici a fost și nu ne-a spus, după escală la Moscova, între 3 şi 4 decembrie. A mers în Cuba printr-o Hotărâre de Guvern luată în 15 noiembrie, la o zi după ce a avut o întâlnire cu preşedintele băncii. Guvernul a luat o hotărâre prin care el a fost numit în board-ul acestei bănci. Altfel, nu putea să participe la întâlnirea guvernatorilor în 3 și 4 decembrie”, avertiza Cîțu.