Rusia şi UE încing cursa conductelor

Rusia şi UE încing cursa conductelor

Proiectele celor două gazoducte rivale au avansat spectaculos, dar Moscova susţine că este în avantaj.

Moscova a minimalizat ieri importanţa acordului ce ar putea asigura alimentarea cu gaz irakian a conductei europene Nabucco, apreciind că proiectul South Stream va fi finalizat mai devreme, scrie Reuters. Declaraţia ministrului rus al energiei, Serghei Şmatko, evidenţiază concurenţa dură dintre South Stream şi Nabucco, conducta ce va traversa România, după un weekend în care acordurile semnate au adus cele două proiecte mai aproape de realizare.

Experţii în energie au avertizat că gazoductul ruso-italian South Stream şi Nabucco, cu rute şi destinaţii asemănătoare, nu pot coexista. Urmând să aducă gaz din zona caspică sau din Orientul Mijlociu până în Austria, Nabucco a fost conceput ca o tentativă a UE de a reduce dependenţa energetică faţă de Rusia. Probleme la Bagdad

Şmatko vorbea de la adăpostul acordurilor semnate vineri de compania rusă Gazprom, care au vizat dublarea capacităţii sectorului maritim al South Stream şi înfiinţarea de consorţii în Grecia, Bulgaria şi Serbia, care să controleze construcţia conductei.

Acordul încheiat duminică de Nabucco e un pas mai important, care implică însă unele riscuri. Concret, compania austriacă OMV şi cea ungară MOL au anunţat formarea unui consorţiu, împreună cu două companii din Emiratele Arabe Unite, pentru a furniza proiectului Nabucco gaz din regiunea nordică a Irakului, controlată de kurzi. C

ontractele semnate de guvernul regional kurd, care ar permite alimentarea Nabucco începând cu anul 2014, au fost denunţate însă, ieri, de guvernul central de la Bagdad. Un purtător de cuvânt al executivului de la Bagdad, citat de Reuters, a precizat totuşi că Irakul este dispus să furnizeze Europei gaz, din alt câmp de exploatare, începând cu acelaşi an. Punerea în aplicare a acordului ar permite Nabucco să înceapă livrările cu un an mai repede decât South Stream. Nori negri peste MOL Intenţia Rusiei de a bloca construirea gazoductului european este evidenţiată, potrivit unor experţi citaţi de portalul Euractiv, şi de mişcarea companiei Surgutneftegas, care a cumpărat în luna martie de la OMV 21,2% din compania energetică maghiară MOL, un component de bază al consorţiului Nabucco.

Surgutneftegas, o companie rusă cu acţionariat neclar, apropiată de premierul Vladimir Putin, a plătit OMV 1,4 miliarde de euro, dublul valorii de piaţă al pachetului de acţiuni, devenind cel mai important acţionar al MOL. Tranzacţia, au apreciat experţii citaţi de Euractiv, este o nouă dovadă a „orbirii” Occidentului, în faţa încercării Rusiei de a contracara strategia de politică energetică a UE.

Ne puteți urmări și pe Google News