Rusia si NATO, la cutite

Rusia si NATO, la cutite

Putin ameninta cu ruperea tratatelor de limitare a armelor, ca represalii pentru bazele militare americane si instalatiile antibalistice din Europa .

Presedintele Vladimir Putin a facut ieri un anunt surpriza privind suspendarea temporara a obligatiilor Rusiei in cadrul Tratatului asupra Fortelor Conventionale in Europa (CFE), decizie prezentata drept replica la planurile SUA de a-si instala sistemul de aparare antiracheta in Europa, relateaza agentiile internationale de presa.

Tratatul asupra Fortelor Conventionale in Europa stabileste limite privitoare la cantitatea, tipul si pozitionarea armamentelor conventionale pe care tarile semnatare le pot mentine.

In discursul sau anual catre natiune, rostit in fata Camerelor reunite ale parlamentului de la Moscova, Putin a spus ca tarile NATO care au semnat tratatul in 1990 nu au respectat prevederile acestuia, iar intentia Statelor Unite de a instala elemente ale sistemului antiracheta in Polonia si Cehia a inrautatit si mai mult situatia. El a precizat ca tara sa intentioneaza sa se retraga complet din tratat daca negocierile cu tarile NATO nu vor reusi sa solutioneze nemultumirile Rusiei.

„Tarile NATO construiesc baze militare la granitele noastre si, mai mult decat atat, planuiesc sa gazduiasca elemente ale sistemului antiracheta in Polonia si Cehia”, a spus Putin. „In legatura cu aceste lucruri, consider ca Rusia trebuie sa declare de urgenta un moratoriu privind implementarea acestui tratat, cel putin pana cand toate tarile lumii il vor fi ratificat si vor fi inceput sa-l implementeze concret”.

Moscova nu mai accepta restrictii

Liderul de la Kremlin a facut aceasta declaratie dura in aceeasi zi in care secretarul de stat american Condoleezza Rice si aliatii europeni se pregateau pentru o intalnire cu ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov.

Intalnirea urma sa aiba loc in cadrul summitului NATO-Rusia de la Oslo, care a debutat ieri. „Propun discutarea acestei probleme in Consiliul NATO-Rusia iar, in cazul in care negocierile nu vor inregistra progrese sa analizam posibilitatea de a inceta asumarea obligatiilor noastre in cadrul tratatului CFE”, a mai spus Putin.

NATO cere explicatii

Secretarul de stat american Condoleezza Rice a calificat ieri, la Oslo, drept absurda ideea ca plasarea de catre SUA a  zece interceptoare antiracheta in Polonia ar rupe echilibrul strategic cu Rusia. La finele intrunirilor de ieri, inclusiv cu ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, axate in principal asupra sistemului antiracheta din Europa, Condoleezza Rice a tinut sa asigure ca „nu exista o deteriorare a relatiilor intre SUA si Rusia”.

Pe de alta parte, secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer a declarat ca Alianta ii va cere ministrului Serghei Lavrov sa ofere explicatii cu privire la anuntul facut de presedintele Putin.

Potrivit lui Scheffer, membrii NATO ar dori adoptarea unei noi versiuni a Tratatului CFE daca Rusia si-ar indeplini angajamentele privind retragerea trupelor din Georgia si Republica Moldova.

Jos dolarii!

„Occidentul sa lase Rusia in pace”

In ultimul sau discurs despre starea natiunii, Vladimir Putin a criticat tarile occidentale, „colonizatori ai frazeologiei pseudodemocratice”, care se amesteca direct in afacerile interne ale Rusiei.

„Fluxul de bani din strainatate, utilizat pentru ingerinta in afacerile noastre interne, creste pe zi ce trece”, a spus Putin, referindu-se la finantarea din afara a opozitiei si ONG-urilor pentru drepturile omului. Potrivit lui Putin, „dezvoltarea economica Rusiei nu place tuturor”.

„Occidentalii folosesc mereu sloganuri despre democratie, dar scopul lor este acelasi: obtinerea unilaterala a avantajelor menite sa le asigure implinirea intereselor proprii”.

Ne puteți urmări și pe Google News