Potrivit World Internet Freedom Index 2019 (Freedom House) libertatea online din întreaga lume s-a deteriorat de nouă ani consecutivi.

Pentru al patrulea an consecutiv, China s-a clasat pe primul loc printre țările care abuzează de libertățile de pe Internet, în timp ce Islanda s-a situat în topul clasamentului.

Freedom House a clasat Rusia pe locul 51 din 65 de țări pentru indicele său de libertate pe internet, în creștere de la locul 53 în 2018

Însă guvernul rus este criticat pentru că a încercat să blocheze aplicația de mesagerie Telegram, și pentru legislația sa antiteroristă care impune furnizorilor ruși să stocheze datele utilizatorilor, scrie Moscow Times.

Freedom House a criticat, de asemenea, conexiunile internet întrerupte în timpul demonstrațiilor anti-guvernamentale și „noile categorii de exprimare online care au fost un motiv atât pentru ștergerea conținutului, cât și pentru sancțiunile penale” din Rusia.

Rusia a adoptat recent legislația privind închiderea segmentului național de internet în cazul „amenințărilor externe”.

Rușii au ieșit în stradă când parlamentarii au dezbătut această legislație controversată, în acest an, dar observatorii se îndoiesc că țara o va aplica până în 2021

Sondajul anual # FreedomOnTheNet clasează 65 de țări pe o scară de 100 de puncte – cele mai mari scoruri înseamnă un grad mai mare de cenzură pe Internet.

Freedom House clasează țările din categoria „liberă”, „non liberă” sau „parțial liberă”, în funcție de criterii precum încălcarea drepturilor fundamentale și accesul la Internet în toată țara.