Rusia şi-a arătat rachetele hipersonice în Marea Mediterană. Mesaj pentru NATO. Exerciţiile au început în Mediterana orientală, chiar când un grup aeronaval britanic se află în regiune. Reacţia Rusiei vine după ce avioanele de vânătoare F-35 britanice şi americane de pe portavionul HMS Queen Elizabeth au efectuat misiuni împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

Cinci nave ale marinei ruse, două submarine, avioanele antisubmarin Tu-142 MK, Il-38, bombardierele cu rază lungă de acţiune Tu-22M3 şi avioanele MiG-31K au fost implicate în manevrele citate. Conform comunicatului emis vineri de Ministerul rus al Apărării, ele au efectuat misiuni de antrenament de luptă pentru a asigura securitatea bazei aeriene ruse de la Hmeimim şi a centrului logistic al marinei ruse de la Tartus.

Astfel, două avioane de luptă MiG-31K şi un avion antisubmarin Il-38 au zburat de pe aerodromurile ruseşti spre baza aeriană rusă de la Hmeimim, în Siria. Avioanele MiG-31K pot utiliza ultimul model de rachete hipersonice Kinjal.

Ce putere au rachetele hipersonice

Ceea ce s-a întâmplat acum reprezintă o premieră: avioanele de luptă capabile să transporte rachete Kinjal au zburat pentru prima dată în afara frontierelor Rusiei. Oficialii de la Moscova afirmă că aceste rachete au o viteză de 10 ori mai mare decât cea a sunetului şi o rază de acţiune până la 2.000 de kilometri.

Crucișătorului cu rachete ghidate KIROV la ancoră. În fundal este o fregată de rachete ghidate de clasa I Krivak

La rândul lor, bombardierele cu rază lungă de acţiune supersonice Tu-22M3, cu capacitate nucleară, au fost desfăşurate pentru prima oară în Siria luna trecută. A fost o demonstraţie a prezenţei militare ruse crescute în Mediterana.

Strategia Rusiei este clară

Ministerului rus al Apărării a mai transmis că ele îşi vor efectua în continuare zborurile de antrenament deasupra Mării Mediterane. Baza aeriană de la Hmeimim, în provincia siriană de coastă Latakia, este folosită de Moscova pentru operaţiunile din Siria. Armata rusă a modernizat pista de la Hmeimim pentru a primi bombardiere grele.

De asemenea, a construit încă o bază pentru a-şi extinde operaţiunile. A fost mărită şi modificaă inclusiv baza navală din portul sirian Tartus, singura instalaţie de acest tip pe care Moscova o deţine în prezent în afara fostei URSS.

După anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în 2014, preşedintele Vladimir Putin a susţinut eforturile de întărire a armatei. Marina rusă a relansat în ultimii ani practica din perioada sovietică de a-şi trimite constant nave de război în Mediterana.