Rusia recunoaşte, pentru prima oară, că în Siria are loc un conflict armat

Rusia recunoaşte, pentru prima oară, că în Siria are loc un conflict armat

Moscova a recunoscut oficial, azi, că în Siria are loc un conflict armat, guvernul rus modificând evaluarea situaţiei de pe teritoriul sirian de la ''dificilă'' la cea ''de urgenţă''.

Premierul rus Dmitri Medvedev a semnat, azi, o dispoziţie privind garanţiile cetăţenilor ruşi care lucrează în străinătate şi, în conformitate cu acest document, Siria este trecută de pe lista ţărilor cu situaţie politico-socială dificilă pe cea a statelor care se află în stare de urgenţă sau în situaţie de conflict armat. Conform experţilor ruşi, faptul că Moscova a recunoscut oficial că Siria se află într-o situaţie de război, ar însemna totodată că Rusia se pregăteşte de evacuarea cetăţenilor săi de pe teritoriul sirian.

''Rusia este obligată să aibă asemenea planuri, ţinând cont de situaţia din Siria şi de numărul cetăţenilor săi în această ţară. Cu această decizie (de schimbare a evaluării situaţiei din Siria) este recunoscut un fapt evident - că în Siria are loc un război civil la scară mare'', a subliniat directorul adjunct al Institutului pentru analiză politică şi militară, Aleksandr Hramcihin, citat de RIA Novosti.

La rândul său, preşedintele Academiei ruse pe probleme geopolitice, fost şef al Direcţiei pentru Cooperare Militară Internaţională din cadrul Ministerului rus al Apărării, Leonid Ivaşov, consideră că situaţia din Siria este, în prezent, cu adevărat dificilă şi că nu se observă tendinţe de îmbunătăţire a ei, apreciind totodată că violenţele din Siria nu au caracter social-politic, ci unul religios.

Ne puteți urmări și pe Google News