Evenimentul Zilei > International > Rusia nu renunţă la Războiul Rece
Rusia nu renunţă la Războiul Rece

Rusia nu renunţă la Războiul Rece

Relaţiile Statelor Unite şi în special ale Organizaţiei Nord-Atlantice (NATO) cu Rusia vor atinge în următorii ani cel mai tensionat nivel de după perioada Războiului Rece, obiectivul Moscovei fiind slăbirea instituţiilor occidentale.

Previziunea îi aparţine comandantului forţelor NATO în Europa, generalul american Bantz John Craddock, care a declarat ieri că urmează o perioadă de „incertitudine” care se anunţă „dificilă”, relevă France Presse. Prezent la Washington pentru o întâlnire cu o comisie a serviciilor armate din partea Congresului american, generalul Craddock a avertizat că pericolul unei invazii ruseşti planează în continuare asupra vecinilor Rusiei.

Acţiunea militară a Rusiei din Georgia din vara anului trecut demontează, în opinia generalului american, premiza improbabilităţii invadării de către Rusia a statelor din Europa sau Eurasia, idee formulată imediat după destrămarea fostei URSS. „Această premisă s-a dovedit a fi falsă”, le-a declarat Craddock oficialilor americani.

„Rusia pare determinată să slăbească instituţiile de securitate euroatlantice şi a demonstrat că este dispusă să recurgă la pârghii de natură economică şi la forţă militară pentru a-şi atinge scopurile”, a explicat Craddock. Astfel, atitudinea Moscovei „din Georgia în 2008 şi în legătură cu livrările de gaze naturale din ianuarie 2009 sugerează că obiectivele sale globale ar putea consta în erodarea solidarităţii europene şi reducerea sistematică a influenţei americane” în regiune, este de părere acesta.

Avertismentul său vine într-un moment în care administraţia Obama mizează pe o relansare a relaţiilor bilaterale cu Moscova, arătându- se dispusă să facă anumite concesii privind desfăşurarea în Europa de Est a scutului antirachetă în schimbul unei susţineri diplomatice în dosarul nuclear iranian. În plus, Pentagonul are în plan reducerea prezenţa militare americane de pe continent. Cu toate acestea, comandantul NATO a estimat că ar trebui păstrate mai multe batalioane pentru a juca un rol de „descurajare” a ameninţărilor militare, fără a face referire directă la Rusia.