Evenimentul Zilei > International > Rusia îl judecă pe regizorul ucrainean Oleg Senţov pentru TERORISM pentru că s-a opus anexării Crimeii. Parchetul cere 23 de ani de ÎNCHISOARE
Rusia îl judecă pe regizorul ucrainean Oleg Senţov pentru TERORISM pentru că s-a opus anexării Crimeii. Parchetul cere 23 de ani de ÎNCHISOARE

Rusia îl judecă pe regizorul ucrainean Oleg Senţov pentru TERORISM pentru că s-a opus anexării Crimeii. Parchetul cere 23 de ani de ÎNCHISOARE

Parchetul rus a cerut, miercuri, 23 de ani de închisoare pentru regizorul ucrainean Oleg Senţov, care s-a opus anexării Crimeii la Rusia şi este judecat de justiţia rusă pentru "terorism", informează AFP.

European Film Academy, o asociaţie ce grupează circa 3.000 de profesionişti din domeniu cinematografic, a lansat marţi o nouă petiţie de sprijin, cerând justiţiei ruse să-l elibereze şi să-l reabiliteze pe regizorul ucrainean, transmite Agerpres.

Procurorul tribunalului din Rostov-pe-Don a cerut de asemenea 12 ani de închisoare pentru Alexandr Kolcenko, judecat, la fel ca şi Senţov, pentru "terorism, organizarea unui grup terorist şi trafic de arme". Alţi doi acuzaţi în acelaşi dosar au fost deja condamnaţi de justiţia rusă la şapte ani de închisoare.

Arestat în mai 2014 la domiciliul său din Crimeea, Oleg Senţov, în vârstă de 39 de ani, este acuzat că a coordonat un grup de activişti afiliaţi mişcării paramilitare ultranaţionaliste ucrainene Pravîi Sektor (Sectorul de Dreapta), care, conform Moscovei, avea ca misiune să atace organizaţiile proruse şi infrastructurile din peninsulă.

În timpul unei şedinţe de judecată a fost prezentată şi o înregistrare video despre care autorităţile ruse afirmă că arată un atac al Pravîi Sektor asupra biroului unui partid prorus.

În replică, avocatul lui Senţov a subliniat în pledoaria sa că acesta din urmă nu a participat la crearea niciunei organizaţii teroriste şi nici nu a pus vreodată la cale atacuri teroriste.