Rusia îl înarmează pe Gaddafi

Rusia îl înarmează pe Gaddafi

Controversatul lider libian Muammar Gaddafi se află începând de astăzi într-o vizită de trei zile la Moscova, unde va negocia deschiderea unei baze navale ruseşti în Libia, dar şi o posibilă vânzare de armament către administraţia de la Tripoli

Se speculează intens cu privire la intenţiile şi obiectivele primei vizite pe care Gaddafi o face în spaţiul rusesc de la căderea Uniunii Sovietice. Presa slavă a adus în discuţie subiectul cooperării energetice între cele două ţări, existând voci care dau ca sigură şi încheierea unui contract în valoare de peste 2 miliarde de dolari în baza căruia Libia să achiziţioneze armament produs în Federaţia Rusă.

BBC scrie că liderul de la Tripoli ar fi interesat să cumpere sisteme de apărare anti-aeriană, avioane de vânătoare, tancuri şi elicoptere.

« O eventuală prezenţă militară a Rusiei în spaţiul libian poate fi garanţia suficientă pentru înlăturarea ameninţării americane, Statele Unite, în ciuda recentelor gesturi conciliante, nefiind dispuse să-l îmbrăţişeze pe Colonelul Gaddafi”, scrie cotidianul financiar Kommersant, conform Reuters.

Ne puteți urmări și pe Google News

Politica asocierii Libiei cu terorismul internaţional a fost o practică constantă a administraţiei de la Washington în ultimele decenii, “dezgheţul” producându-se abia luna trecută, când secretarul de stat american Condoleezza Rice a întreprins prima vizită oficială a SUA în Libia după 55 de ani.

Temerile lui Gaddafi cu privire la intenţiile Statelor Unite se menţin însă, vizita la Moscova fiind o nouă dovadă că liderul de la Tripoli încearcă să stabilească parteneriate strategice cu o Rusie din ce în ce mai viguroasă pe scena internaţională. Demersul diplomatic al lui Gaddafi se înscrie pe linia contactelor tot mai apropiate dintre cele două ţări. Nu mai departe de aprilie 2008, Vladimir Putin, la acea vreme încă preşedintele în exerciţiu al Federaţiei Ruse, vizitase capitala Libiei, negociind mai multe contracte economice importante.