Rusia acuză NATO şi UE de izolarea sârbilor kosovari

Rusia acuză NATO şi UE de izolarea sârbilor kosovari

NATO şi Uniunea Europeană sunt gata să recurgă la forţă pentru a-i împiedica pe sârbii din Kosovo să părăsească fosta provincie sârbă. Declaraţia aparţine ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, care susţine că un asemenea act riscă să submineze securitatea în Balcani şi Europa.

"Există informaţii că trupele NATO vor recurge la forţă pentru a închide frontiera dintre regiunea de nord a Kosovo, unde sârbii sunt majoritari, şi restul Serbiei. Un asemenea act va genera un nou război rece şi va duce la destabilizarea Balcanilor şi a Europei", a declarat Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe.

Uniunea Europeană nu a comentat, pentru moment, declaraţiile înaltului oficial rus. Ieri însă, atât NATO cât şi Uniunea Europeană au precizat că forţele lor vor încerca să asigure securitatea şi stabilitatea pe întreg teritoriul fostei provincii.

Lavrov a adăugat că susţinerea Occidentului pentru independenţa Kosovo ar putea submina şi eforturile de pace în Orientul Mijlociu. Palestinienii, a declarat şeful diplomaţiei ruse, încurajaţi de modelul Kosovo, ar putea refuza continuarea dialogului cu Israelul şi proclama în mod unilateral un stat independent.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rusia a refuzat să recunoască independenţa Kosovo şi legitimitatea misiunii Uniunii Europene în fosta provincie, sub motiv că aceasta nu are mandatul Consiliului de Securitate al ONU.

(10:16)