Moscova propune propriul candidat pentru sefia forului financiar.
Rusia a deschis ieri un nou front in lupta pentru suprematie mondiala cu marile puteri occidentale, venind cu o nominalizare-surpriza la functia de presedinte al Fondului Monetar International, in persoana fostului premier ceh Josef Tosovski.
Manevra Kremlinului reprezinta o lovitura data atat Uniunii Europene, cat si Statelor Unite, care si-au anuntat deja sustinerea pentru Dominique Strauss-Kahn, fost ministru de finante al Frantei.
Conform traditiei, Fondul Monetar International (FMI) este condus de un european, iar Banca Mondiala (BM), de un american. Astfel, dupa ce Robert Zoellick a fost instalat in fruntea BM, Dominique Strauss-Kahn a devenit candidatul cu cele mai mari sanse de a prelua sefia FMI, fiind sustinut de forul comunitar si de Statele Unite, reaminteste BBC.
Actualul presedinte al FMI, spaniolul Rodrigo Rato, a anuntat la sfarsitul lui iunie ca demisioneaza din motive personale si postul sau va deveni vacant din octombrie.
Intrarea in cursa a lui Tosovski, actualmente presedinte al Institutului pentru stabilitate financiara din Elvetia, a surprins pe toata lumea, inclusiv pe oficialii cehi, care au anuntat ca nu este candidatul guvernului de la Praga.
Cehia il va sprijini in continuare pe Dominique Strauss-Kahn, se arata intr-un comunicat oficial. Procesul de selectie se va incheia pe 31 august, dupa care conducerea FMI va decide cine ii va lua locul lui Rodrigo Rato. Fost premier in perioada 1997-1998, Josef Tosovski (56 de ani) a fost guvernatorul Bancii Nationale a Cehiei, in perioada 1993-2000.
Pariul Kremlinului
Atacul pentru obtinerea sefiei FMI se inscrie in campania Kremlinului de sporire a influentei Rusiei pe plan international. Nominalizarea lui Tosovski vine la mai putin de o saptamana dupa ce Vladimir Putin a anuntat reluarea zborurilor de patrulare ale bombardierelor rusesti in zonele strategice, asa cum se proceda si in vremea Razboiului Rece.
Pozitia Rusiei este cat se poate de clara: Dominique Strauss-Kahn nu este profesionist si nu trebuie sa ajunga presedinte al FMI doar pentru ca asa au hotarat SUA si UE. Rusia nu si-a asigurat sprijinul Chinei in acest demers, guvernul de la Beijing anuntand ieri ca sustine in continuare varianta Strauss-Kahn.
Presiuni
Avertisment pentru Praga
Preferinta Rusiei pentru Tosovsky pare sa aiba la baza si alte ratiuni decat cele de competenta. Nominalizarea intervine pe fondul unei campanii de presiuni ale Moscovei la adresa Cehiei, pe fondul scandalului legat de amplasarea scutului antibalistic american pe teritoriul Europei de Est.
Seful Statului Major al armatei ruse, generalul Iuri Baluievski, a tinut sa transmita saptamana aceasta un avertisment dur Cehiei, care urmeaza sa gazduiasca pe teritoriul sau o baza radar americana, parte a scutului antiracheta. „Ar fi o mare greseala”, i-a spus Baluievski adjunctului ministrului ceh al Apararii, Martin Bartak.