Rushdie, neintelegere culturala pedepsita cu moartea
- Adam Popescu
- 23 decembrie 2007, 02:00
Un scriitor indian este condamnat la moarte de musulmani din cauza unei carti. „Versetele satanice” ale lui Salman Rushdie i-au adus in 1989 sentinta maxima. Iar recompensa pe capul sau a ajuns astazi la 2,8 milioane de dolari.
Lansarea cartii in Romania a produs scandal. Comunitatea musulmana, reprezentata de muftiul Murat Yusuf, a facut apel la toate cultele de a sprijini campania impotriva cartii si a primit ajutorul Patriarhiei Romane.
Murat Yusuf a declarat ca lansarea acestei carti chiar in preajma Sarbatorilor este un gest condamnabil intrucat produce tensiuni intre comunitati. „Sunt indignat de faptul ca in acest spatiu, in care noi traim in buna intelegere, sa isi gaseasca loc astfel de manifestari menite sa ne tulbure linistea spirituala”.
Avand in vedere reactiile violente ale comunitatii musulmane internationale impotriva promotorilor cartii, Murat Yusuf a afirmat faptul ca nu se astepta ca acestea sa aiba loc impotriva editorului Polirom sau a altor persoane care au sustinut aparitia cartii in Romania. Intr-un comunicat de presa lansat la finele acestei saptamani, Prea Fericitul Parinte Daniel a declarat ca isi exprima solidaritatea si „dezaproba manifestarile care lezeaza valorile spirituale si simbolurile religioase, indiferent de religia oficiala pe care acestea le exprima”.
Notorietatea lui Rushdie a atins apogeul in momentul in care conducatorul suprem al Iranului, Ruhollah Khomeini, a cerut uciderea autorului. Motivul invocat de Khomein este ca in „Versetele satanice” sunt incluse pasaje care blasfemiaza Islamul. Atitudinea unor grupari musulmane impotriva cartii a fost atat de agresiva, incat atacurile lor i-au vizat chiar si pe traducatorii cartii din alte tari.
In Romania, renumele lui Rushdie a venit odata cu anuntarea lansarii acestei carti atat de mediatizate. Aparuta in librarii la finalul saptamanii, lucrarea a fost insotita de un val intens de mediatizare.
Cine este Salman Rushdie?
Autorul, care a cazut in dizgratiile intregii lumi mahomedane, este un cunoscut nuvelist indian, laureat cu peste 20 de premii, dintre care pentru cea mai originala nuvela in cadrul Premiului „Booker” si „Prix du Meilleur Livre ...tranger”.
Vanzarile cartilor sale au crescut mai ales dupa ce Ruhollah Khomeini a lansat in cadrul unei emisiuni radio din Teheran un apel catre toti musulmanii, de a-l ucide pe cel care l-a luat in deradere pe Mohamed.
Cunoscuta sub numele de fatwa, amenintarea lui Khomeini s-a mentinut chiar si dupa moartea acestuia, la finele anului 1989. Si chiar daca, in 1998, autoritatile discutau despre o posibila anulare a sentintei, in 2005, ea a fost reinnoita, iar rascumpararea marita substantial.
Mereu in pericol Prin urmare, Rushdie se afla in continuare in pericol, motiv pentru care mai multe companii aeriene i-au interzis chiar sa zboare cu aeronavele lor, de teama unor posibile atentate.
Cu toate acestea, Salman nu si-a ignorat viata personala. A fost casatorit de patru ori, ultima data cu Padma Lakshmi, 37 de ani, de care a divortat in luna iunie a acestui an, si are doi copii. De asemenea, publicitatea creata in jurul acestui subiect a reprezentat un instrument de marketing original, de care autorul s-a folosit in cariera sa. A continuat sa lanseze carti si, facand abstractie de pericol, a calatorit chiar pentru turneele si conferintele sale internationale.
Anul acesta, Regina Marii Britanii l-a numit cavaler, pentru serviciile sale aduse literaturii. Evenimentul a produs un val de nemultumiri, iar in Pakistan, un ministru a declarat ca innobilarea lui Rushdie poate servi ca un bun pretext pentru un atentat sinucigas cu bomba.
Avand in vedere natura amenintarii, protectia lui a fost asigurata pe rand de serviciile britanice si cele americane. Timp de cinci ani de la lansarea fatwaului, Salman a stat ascuns, iar iesirile sale in public au fost extrem de rare.
In prezent, iesirile lui sunt mult mai dese, insa pericolul continua sa persiste, dupa cum evidentiaza numeroase rapoarte ale CIA. Cat despre domiciliul sau actual, varianta oficiala este ca, in acest moment, Salman Rushdie este rezident al New Yorkului.
RECOMANDARI
Editura Polirom
Toate operele lui aparute in Romania au fost lansate la Editura Polirom:
> „Copiii din miez de noapte” (2000) > „Rusinea” (2001) > „Ultimul suspin al maurului” (2002) > „Harun si Marea de Povesti” (2003) > „Pamantul de sub talpile ei" (2003) > „Orient, Occident” (2005) > „Shalimar Clovnul” (2006) > „Dincolo de limite” (2006) > „Versetele satanice” (2007)