Rumsfeld, responsabil pentru torturile de la Guantanamo

Rumsfeld, responsabil pentru torturile de la Guantanamo

Fostul secretar al apărării, Donald Rumsfeld, şi alţi oficiali americani de rang înalt sunt parţial responsabili pentru abuzurile comise asupra deţinuţilor încarceraţi la închisoarea irakiană Abu Ghraib şi la baza militară Guantanamo, dezvăluie un raport redactat de o comisie a Congresului.

Proiectul documentului, dat publicităţii joi de Comisia pentru Servicii Armate din Senat, subliniază că Rumsfeld este incriminat deoarece a aprobat, în decembrie 2002, utilizarea metodelor agresive de interogare a suspecţilor de terorism deţinuţi la baza din Cuba, tehnici care au fost ulterior extinse şi în închisorile din Irak şi Afganistan.

Documentul, citat de Reuters, conchide că decizia fostului secretar al apărării reprezintă „o cauză directă a abuzurilor asupra deţinuţilor“ de la baza Guantanamo şi „a influenţat şi contribuit la utilizarea tehnicilor abuzive (...) în Afganistan şi Irak“. „Abuzurile comise asupra deţinuţilor de la închisoarea Abu Ghraib la sfârşitul anului 2003 nu au fost doar rezultatul acţiunii unor militari care au intervenit de capul lor“, adaugă proiectul de raport. Un senator acuză

John McCain, fostul candidat republican în cursa pentru Casa Albă şi membru în comisia care a întocmit raportul, a declarat că „aceste politici sunt eronate şi nu trebuie repetate“. Senatorul republican a subliniat că documentul dezvăluie „o legătură impardonabilă între tehnicile abuzive de interogare utilizate de inamicii noştri care au ignorat prevederile Convenţiei de la Geneva şi politica de interogare aplicabilă de- ţinuţilor aflaţi în custodia forţelor americane“.

Ne puteți urmări și pe Google News

Raportul, aprobat la 20 noiembrie de 17 dintre cei 25 de membri ai comisiei, îl incriminează, de asemenea, pe fostul şef al Statului Major Interarme, generalul Richard Myers.