Evenimentul Zilei > International > RTS: Premierul Kosovo dorește înlocuirea suprataxelor vamale cu măsuri de reciprocitate
RTS: Premierul Kosovo dorește înlocuirea suprataxelor vamale cu măsuri de reciprocitate

RTS: Premierul Kosovo dorește înlocuirea suprataxelor vamale cu măsuri de reciprocitate

Premierul Kosovo, Alibin Kurti, a declarat că dorește ca taxele vamale introduse pentru mărfurile importate din Serbia să fie modificate în baza "principiului reciprocității", dar fără să precizeze la ce se referă.

Anterior, premierul Serbiei, Ana Brnabić, a declarat la Londra că Pristina trebuie să anuleze taxele vamale pentru mărfurile importate din Serbia și Bosnia și Herțegovina. „Din păcate, încă mai avem taxe vamale majorate cu 100% pentru mărfurile din Serbia și BiH. Am speranța că Alibin Kurti va reexamina situația, deoarece trebuie să facilităm schimburile comerciale dintre noi pentru a crea un mediu favorabil afacerilor” – a declarat Brnabić, adăugând că este nevoie de mai mult pragmatism pentru un viitor mai bun.

Brnabić a subliniat că la nivel politic există în regiune anumite provocări care trebuie rezolvate și care au pornit de la faptul că perspectiva europeană s-a estompat după ce Albania și Macedonia de Nord nu au primit undă verde pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

La Londra, la Summitul investițional pentru Balcanii de Vest, organizat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și la care participă premierii celor șase state din regiune, Kurti a declarat că taxele vamale majorate cu 100% pentru mărfurile din Serbia au fost un „răspuns la campania Belgradului pentru retragerea recunoașterii independenței Kosovo și la campania de blocare a primirii Kosovo în organizații internaționale”.

„Noi dorim să înlocuim taxele cu principiul reciprocității. Nu este un act de răzbunare, dar suntem discriminați. Dorim egalitate” – a declarat Kurti, adăugând că „statul Kosovo dorește bune relații cu Serbia, în calitate de două state suverane”.

Kurti a declarat că pledează pentru o pace durabilă, stabilitate și securitate în Balcanii de Vest, dar a observat că Produsul Intern Brut al tuturor statelor din Balcanii de Vest este mai mic decât PIB-ul unor state puternic dezvoltate din vestul Europei și a subliniat importanța investițiilor în regiune.

„Instituțiile din Kosovo sunt pregătite, deoarece s-au înregistrat schimbări democratice. Opoziția a învins la alegeri și s-a realizat tot ce era necesar pentru dezvoltare” – a declarat Kurti.

Sursa

Traducere RADOR