Editura Evenimentul si Capital

Libertatea presei în România, la cote minime. Raportul devastator plasează totuși România înaintea SUA: „Se reduc la tăcere vocile critice!”

Libertatea presei este în pericol
Autor: | | 1 Comentarii | 401 Vizualizari

Organizația Reporteri fără Frontiere (RSF) a realizat un raport aspru referitor la libertatea presei din România. Potrivit RSF, mass-media este controlată de magnați care au probleme penale. De asemenea, jurnaliștii independenți sunt supuși presiunilor din partea autorităților.

Spectrul media actual şi puţina consideraţie a autorităţilor pentru jurnalism şi presă, în general, evidenţiază o cenzură politică tot mai mare şi o creştere a autocenzurii în redacţii, notează joi organizaţia Reporteri Fără Frontiere (RSF). Organizația a realizat raportul pe 2019 privind libertatea presei din întreaga lume, informează Agerpres. RSF consideră că presa s-a transformat progresiv într-un instrument de propagandă politică: mass-media sunt foarte politizate, mecanismele lor de finanţare sunt puţin transparente, chiar corupte, şi politicile editoriale depind de interesele proprietarului mass-media. Cu toate că aceste aspecte ar trebui să îngrijoreze România, aceste lucruri au devenit normale la noi în țară. România este clasată pe locul 47, înaintea SUA, în clasamentul prezentat în raportul RSF. RSF notează că obiectivul politicienilor la putere este de a evita posibilele pedepse cu închisoarea prin schimbarea legilor anticorupţie şi asigurarea controlului asupra sistemului judiciar şi a instanţelor de judecată. Coaliţia guvernamentală a înlocuit o parte a conducerii audiovizualului public şi l-a făcut dependent de bugetul de stat. În ceea ce priveşte Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), acesta nu îşi îndeplineşte cu adevărat rolul de reglementare şi nu condamnă abuzurile, se arată în același raport. 12 magnaţi media au fost inculpaţi şi fac obiectul unor urmăriri penale efectuate de către Parchetul Anticorupţie sau de către Parchetul General.

De asemenea, autorităţile îi presează în mod constant pe jurnalişti să-şi dezvăluie sursele şi încearcă să reducă la tăcere vocile critice la adresa sistemului. Raportul menționează faptul că în unele redacţii se află infiltraţi agenţi guvernamentali care se dau drept jurnalişti. Unele mijloace media independente reuşesc să supravieţuiască marilor grupuri, cu toate că sunt ţinta controalelor financiare abuzive ale autorităţilor ori de câte ori au în vizor responsabili politici influenţi.

Potrivit raportului RSF, un nou instrument de presiune a fost adăugat la arsenalul existent: autorităţile, companiile sau persoane private invocă regulamentul general privind protecţia datelor (GDPR) pentru a refuza accesul la informaţii. De asemenea, aceștia îl utilizează pentru a ameninţa şi urmări penal jurnalişti după publicarea unor articole de investigaţie.

Cand pica ziua de Rusalii in 2019. Cate zile libere vor avea romanii

Pagina 1 din 1

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI