Doi tineri medici pediatri din Bucureşti şi-au înfiinţat o firmă prin care oferă consultaţii la domiciliu. Ideea le-a venit în timpul gărzilor de la spital, când părinţii micuţilor îi solicitau şi acasă. „Dornici să scape de aglomeraţia din faţa camerelor de gardă şi de mulţimea de microbi de la spital, mulţi părinţi ne rugau să le vedem copilul acasă“, povesteşte Alexis Cochino, care a pus pe picioare firma alături de soţia lui, Anca.

Asemenea lor, mulţi alţi medici care lucrează în spitale merg la domiciliul copiilor să-i consulte, însă nu taie neapărat chitanţă. Clinici private, precum Medlife şi Medicover, oferă şi ele astfel de servicii medicale, pentru toate categoriile de pacienţi: copii, adulţi, vârstnici, însă preţurile sunt duble. Avantajaţ i sunt clienţii cu abonament, care au reduceri de 15-25%.

90% din bolile copiilor, tratabile acasă

Telefonul medicilor Anca şi Alexis Cochino este zi şi noapte deschis. Sunt părinţii care îi cunosc din primul an de rezidenţiat şi îi sună ori de câte ori copilul lor are o problemă. „Cam 90% din afecţiunile micuţilor pot fi tratate acasă. Pentru o durere în gât, o viroză respiratorie, diaree sau pentru un vaccin nu este nevoie de o vizită la spital, unde copilul este nevoit să stea între zeci de persoane, deci între zeci de microbi“, explică doctorul Alexis Cochino avantajele vizitelor medicale la domiciliu.

O consultaţie durează maximum o oră

Când sunt examinaţi acasă, copiii sunt mai cuminţi. Sunt în mediul lor, medicul nu este îmbrăcat în halat, ca la spital, ba, mai mult, are şi timp de joacă. „Copilul nu trebuie să asocieze durerea cu tine, de aceea este foarte important să-i devii prieten, să intri în casă calm, liniştit, să nu te apropii imediat de el, să îi zâmbeşti, să faci cunoştinţă cu păpuşile lui“, povesteş te medicul Alexis Cochino.

Pentru că este foarte important să se împrietenească cu cei mici şi să devină „de-al casei“, doctorul petrece şi 45 de minute în compania copiilor, iar la cei răsfăţaţi stă şi câte o oră. „Ca să se obişnuiască cu instrumentarul medical, le dau stetoscopul să se joace. Apoi, îi conving să se dezbrace şi să se lase examinaţi. Când le palpez ganglionii, îi gâdil puţin ori le fac masaj“, îşi descrie medicul tactica.

Într-o zi, cei doi tineri medici fac, prin firma lor, Pediasan, cam două-trei consultaţii la domiciliu, în restul timpului fiind ocupaţi cu gărzile din spital. Costul unei consultaţii în privat este de 100 de lei, indiferent că este vorba despre o urgenţă, un control de rutină sau o programare pentru un vaccin.

Vârstnicii, clienţi fideli la Medlife

La clinica privată Medlife, există trei echipe de medici care fac muncă în teren. Echipa este formată dintr-un medic generalist şi o asistentă, dar pentru controalele de rutină pot fi solicitaţi acasă şi medicii specialişti în pediatrie, medicină internă, cardiologie, urologie, homeopatie, neurologie, ortopedie.

„Solicitările vin de obicei din partea vârstnicilor, care sunt paralizaţi, se deplasează greu, au cancere în faze terminale“, spune medicul Cristian Visoreanu de la clinica privată Medlife. Şi medicii pediatri sunt foarte solicitaţi. Într-o lună, vor putea solicita vizita la domiciliu şi locuitorii din Cluj, iar peste două luni cei din Timişoara.

Oferte pentru abonaţi

Medicover asigură vizite la domiciliu doar celor care au abonament la clinică şi numai în cazul în care pacienţii nu se pot deplasa la clinică. Copiii pot primi şi ei vizitele pediatrilor de la Medicover, pe baza abonamentului Kidcard. „Vizitele medicale la domiciliu sunt făcute de echipajele care asigură urgenţele, dar nu includ «nursingul » – nu se fac injecţii, aspiraţii, nu se montează sonde, nu se pun pansamente“, explică Mariana Colcigeanu, reprezentant Medicover.

Consultaţii la domiciliu oferă şi clinica Medsana din Capitală. „Sunt foarte multe solicitări mai ales pentru bebeluşi foarte mici. La copiii mai mari, medicii sunt chemaţi pentru probeleme respiratorii, digestive etc.“, explică Rodica Amarili, director de operaţiuni şi resurse umane la Medsana. O consultaţ ie costă 200 de lei, iar oferta este mai ales pentru abonaţi.

UTIL

PRETURI SI SERVICII

PEDIASAN: 100 de lei vizita; servicii oferite: pediatrie (diagnostic, tratament, vaccinuri); telefon: 0730.116.215

MEDLIFE:
200 de lei (pentru cei fără abonament); 15-25% reducere pentru cei cu abonament; servicii oferite: medicină generală, medicină internă, cardiologie, urologie, neurologie, ortopedie, homeopatie, pediatrie (diagnostic, investigaţii la domiciliu – ecografie, EKG, recoltări analize, montări de holter EKG, perfuzii, toaletă plăgi, montări de sonde urinare); telefon: 0746.189.590

MEDICOVER:
500 de lei (pentru cei cu abonamente de bază) şi gratis pentru cei cu abonamente mai scumpe; servicii oferite: consultaţ ii făcute de medicii specialişti în medicină de urgenţă, atunci când pacienţii nu se pot deplasa la clinică; Call Center: 310.15.99

MEDSANA:
200 de lei (consulta- ţia pediatrică la domiciliu pentru abonaţi, recoltare de analize) telefon 408.78.00.

Te-ar putea interesa și: