Evenimentul Zilei > Actualitate > Romii repatriaţi la Timişoara, nervoşi pe ziarişti
Romii repatriaţi la Timişoara, nervoşi pe ziarişti

Romii repatriaţi la Timişoara, nervoşi pe ziarişti

Un număr de 124 de romi, repatriaţi voluntar din Franţa, au aterizat, astăzi, la ora 17:51 la Aeroportul Internaţional „Traian Vuia din Timişoara”.

Aceştia au fost aşteptaţi de autorităţi, care le-au asigurat, cu două autobuze, transportul până la gară, dar şi de reprezentanţi ai ONG-urilor care doresc să le asigure asistenţă pentru reinseriţe socială.
Nici nu au ieşit bine din aerogară, că şi-au vărsat of-ul pe ziariştii români şi străini prezenţi. Unii i-au înjurat, iar alţii au făcut semne obscene.
Autorităţile franceze au pus la dispoziţia romilor o aeronavă Boeing 737, Blue Air, iar fiecare adult a primit la plecare câte 300 de euro „diurnă”, în timp ce copiilor li s-au asigurat câte 100 de euro.
„Expulzarea nu rezolvă problemele de migraţie. Discriminarea, sărăcia, lipsa oricăror oportunităţi în ţara natală, rămân în continuare”, spune David Mark, preşedintele Alianţei Civice a Romilor din România.
În judeţul Timiş trăiesc aproximativ 20.000 de romi, cei mai mulţi în sate, în condiţii extrem de precare. Cei care pleacă în străinătate sunt din rândul lor, iar motivaţia este că aici, în ţară, sunt discriminaţi.