Evenimentul Zilei > International > Românii vor putea alege în ce stat membru UE să se trateze
Românii vor putea alege în ce stat membru UE să se trateze

Românii vor putea alege în ce stat membru UE să se trateze

Eurodeputaţii au adoptat o nouă legislaţie care prevede dreptul pacienţilor de a beneficia de asistenţă medicală într-un alt stat membru. Aceasta clarifică regulile privind rambursarea cheltuielilor, precum şi situaţiile pentru care este necesară o autorizare preliminară, precizează un comunicat al Parlamentului European (PE). Asistenţa medicală în străinătate poate fi o soluţie mai ales pentru pacienţii înscrişi pe liste de aşteptare lungi, sau pentru cei care au nevoie de asistenţă specializată.

„Pacienţii nu vor mai trebui să se descurce singuri atunci când solicită asistenţă medicală transfrontalieră şi rambursarea costurilor aferente. Această directivă va clarifica în sfârşit drepturile pacienţilor deoarece până acum acestea au fost foarte vagi", a declarat, înainte de votul de azi, Françoise Grossetête, raportoarea pentru acest subiect.
Noile reguli prevăd că cetăţenii europeni pot beneficia de rambursarea costurilor legate de asistenţa medicală transfrontalieră, dacă tipul de tratament sau costurile acestuia se regăsesc printre prestaţiile prevăzute de legislaţie la care are dreptul persoana asigurată.
Autorităţile pot solicita ca pacienţii să obţină o autorizare prealabilă pentru tratamentele care necesită un sejur peste noapte la spital sau asistenţă specializată. Orice refuz al acestei autorizări prealabile va trebui să fie justificat pe baza unei liste de criterii şi condiţii specifice, care include şi menţionarea riscurilor pentru pacient sau publicul larg.
Fiecare stat trebuie să stabilească un punct naţional de contact pentru a furniza informaţii pacienţilor care doresc să beneficieze de tratament în afara ţării. Punctele de contact vor acorda de asemenea asistenţă dacă intervin probleme.  
Asistenţa medicală în străinătate poate fi o soluţie mai ales pentru pacienţii înscrişi pe liste de aşteptare lungi, sau pentru cei care au nevoie de asistenţă specializată. Deputaţii au consolidat prevederile care vizează cooperarea privind bolile rare, având în vedere că sensibilizarea (publicului) în acest domeniu este destul de redusă, iar specialiştii sunt adesea foarte rari.
România stârnește temeri
În prezent, cheltuielile pentru asistenţă medicală transfrontalieră reprezintă 1% din bugetele de sănătate ale statelor membre.
Noile reguli se aplică numai pacienţilor care solicită tratamente în afara statului de provenienţă. Procedurile privind cardul european pentru asigurări de sănătate vor continua să se aplice pentru cetăţenii care au nevoie de tratament de urgenţă atunci când vizitează un alt stat membru.
Textul votat azi de deputaţi este rezultatul unui acord cu Consiliul, care va trebui deci să îl adopte de asemenea în mod formal. După intrarea în vigoare a acestui text, statele membre vor avea la dispoziţie 30 de luni pentru a face modificările necesare în legislaţia naţională.

Mai multe state membre s-au arătat îngrijorate de posibilele costuri implicate şi au avertizat că noua directivă ar putea duce la un adevărat „turism medical”.
Eurodeputatul britanic Nigel Farage a criticat ieri noile reguli, apreciind că „adevărata problemă va începe atunci când Serviciul Naţional de Sănătate din Marea Britanie (NHS) îşi va cere banii înapoi de la ţări precum România, în schimbul serviciilor pe care le-a realizat pentru pacienţii” ţărilor respective, notează Agerpres.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: