La sfârşitul lunii iunie, programul "Casa verde" a devenit operaţional, astfel că persoanele fizice au putut depune dosarele în vederea obţinerii de fonduri pentru instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire. Principiul după care se acordă finanţările este simplu: primul venit, primul sosit, după cum a explicat ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

Bugetul alocat la nivel naţional se ridică la 110 milioane de lei, echivalentul a aproape 26,19 milioane de euro. Subvenţiile alocate de stat pentru sistemele ecologice de încălzire şi apă caldă sunt de maximum 6.000 lei pentru panouri solare, respectiv centrale pe peleţi, şi maximum 8.000 lei, pentru pompe de căldură

Cereri multe, bani puţini

Până la acest moment, cele mai multe cereri de finanţare au fost depuse la Agenţia de Protecţia Mediului Harghita, potrivt directorului executive al instituţiei, Bernard Zelma, citat de Agerpres. Astfel, au fost înregistrate 326 de aplicaţii în 5 zile, care, cumulat, depăşesc bugetul alocat judeţului, de 1.655.101 lei (puţin peste 394.000 de euro).

Cu aceşti bani, pot fi soluţionate doar 276 de cereri. Pentru ceilalţi 50 de solicitanţi, au fost întocmite liste de aşteptare.

Cei mai mulţi proprietari vor să îşi instaleze panouri solare (85%), centralele pe resturi lemnoase şi peleţi fiind vizate în 13% dintre cereri. Doar 2% dintre solicitanţi doresc finanţare pentru a-şi instala pompe.

În judeţul Alba, au fost depuse aproximativ 70 de cereri de finanţare nerambursabilă, în valoare totală de aproximativ 420.000 de lei,. Dintre acestea, 50 vizează instalarea de panouri solare pentru apă caldă şi încălzire, iar restul cererilor sunt solicitări pentru centrale termice pe biomasă şi pompe de căldură.

Pentru judeţul Alba, au fost alocată suma de 1,9 milioane de lei, echivalentul a circa 452.381 de euro. Din aceşti bani, pot fi acordate circa 320 de finanţări a câte 6.000 de lei.

În judeţul Vrancea, au fost validate 26 de dosare în cadrul programului "Casa verde", în valoare de 1.966.679 lei (468.250 de euro), în vreme ce în judeţul Mureş s-au depus 58 de cereri de finanţare în cadrul Programului "Casa verde".

Bugetul alocat judeţului Mureş este de 3 milioane de lei (714.286 euro).