Numarul celor care vor sa emigreze este mic, potrivit unui studiu Daedalus.
Ministrul muncii, Gheorghe Barbu, a criticat companiile care prefera forta de munca ieftina din tarile mai sarace in detrimentul celei autohtone. "Angajatorii prefera sa aduca muncitori din strainatate decat sa caute si sa califice forta de munca autohtona, desi exista in tara sute de mii de persoane active care nu au un loc de munca", a declarat Gheorghe Barbu pentru agentia de stiri NewsIn.
Fenomenul "importului" de munca a inceput deja sa se manifeste in Romania - fiind de notorietate cazul chinezoaicelor de la fabrica de textile din Bacau si al basarabenilor care lucreaza in constructii. Insa, potrivit unui studiu Daedalus Consulting, mai putin de 7% dintre angajatii romani se tem ca strainii ar putea sa le ia locul de munca.
Sondajul scoate in evidenta faptul ca patru din cinci angajati romani se considera cel putin la fel de pregatiti comparativ cu personalul strain care ar putea veni in tara. Ponderea celor care se cred cel putin la fel de buni in meseria pe care o presteaza este mai mare in cazul salariatilor cu studii superioare, aproape 90%.
Perceptia buna a angajatilor nu este sustinuta de realitatile economice, statisticile oficiale indicand faptul ca, la capitolul productivitatea muncii si produs intern pe locuitor, Romania isi imparte cu Bulgaria ultimele locuri ale clasamentelor europene.
Ministrul muncii nu crede ca firmele romanesti vor rezista pe piata unica europeana daca nu vor folosi mana de munca bine pregatita. "Cine nu face politica de personal corespunzatoare, mai devreme sau mai tarziu da faliment pentru ca productivitatea muncii este foarte importanta in competitia foarte puternica in care intram", a declarat acesta.
Vesticii - colegi buni, esticii - nu Daca ar fi sa-si aleaga colegii cu care sa lucreze, peste jumatate dintre repondenti ii prefera pe vest-europeni, in primul rand pe germani si apoi pe englezi, italieni, francezi sau spanioli. Nu si-ar dori, in schimb, sa lucreze cu ungurii, rusii si turcii, potrivit sondajului citat.
In ceea ce priveste posibilitatea ca piata fortei de munca sa fie "invadata" de straini dupa aderare, peste trei sferturi dintre cei intervievati se asteapta ca in Romania sa ajunga muncitori din tarile mai sarace, in timp ce doar 30a prevad o migratie a muncitorilor din statele Uniunii inspre Romania.
Peste 90a dintre cei care au raspuns la chestionarul Daedalus considera ca muncitorii romani vor pleca la munca in strainatate. Daedalus a realizat acest studiu pe un esantion reprezentativ la sfarsitul anului trecut.