Românii sunt procesomani: unul din trei merge la tribunal

Românii sunt procesomani: unul din trei merge la tribunal

Unul din trei români este implicat într-un proces: anul acesta au fost înregistrate 780.922 de dosare noi. În primele şase luni, 130.000 de cetăţeni au contestat sancţiunile date în trafic şi taxa de rovinietă.

În prima jumătate a acestui an, numărul dosarelor a crescut cu 16 procente, în timp ce numărul dosarelor soluţionate a crescut cu 17%. Din cele 2.084.409 dosare aflate pe masa judecătorilor, peste 100.000 de plângeri administrative faţă de sancţiuni aplicate pe Codul Rutier şi peste 30.000 de contestaţii pe taxa de rovinietă au fost înregistrate în primul semestru al acestui an. "Pentru un judecător, fiecare dintre acestea înseamnă un nou dosar, termene, şedinţe de judecată, studierea dosarului, dispunerea de măsuri procedurale, motivări, adică muncă", a declarat într-o conferinţă de presă, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Horaţiu Dumbravă.

Motiv de amânare Dumbravă a mai arătat că această practică nu este decât un mijloc pentru persoana care contestă suspendarea carnetului de conducere de a obţine o amânare a suspendării dreptului de a circula cu maşina pe drumurile publice. De cele mai multe ori, judecătorii dau dreptate agenţilor de circulaţie însă şoferii câştigă prin contestarea procesului verbal între cinci luni şi un an dreptul de a şofa.

Ne puteți urmări și pe Google News