Evenimentul Zilei > Actualitate > Românii sunt de acord cu închiderea supermarketurilor duminica
Românii sunt de acord cu închiderea supermarketurilor duminica

Românii sunt de acord cu închiderea supermarketurilor duminica

Mai mult de jumătate dintre participanţii sondajului online realizat de evz.ro sunt de acord cu închiderea supermarketurilor la sfârşit de săptămână.

Rezultatele sondajului arată că aproximativ 40% dintre cititorii evz.ro nu privesc cu ochi buni propunerea deputatului Valeriu Steriu, ca supermarketurile să fie deschise doar 6 zile pe săptămână, şi nu 7, ca în prezent. Aproape 2% dintre respondenţi nu sunt interesaţi de această problemă.

Adrian Rădulescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a declarat că nici producătorii, nici marii retaileri nu sunt de acord cu propunerea lui Valeriu Steriu, informează Mediafax.

Zi de odihnă

Printre cititorii evz.ro care nu sunt de acord cu propunerea deputatului Steriu se numără şi Florica. Ea consideră că ideea poate fi inclusă în concursul „cea mai proastă idee a aleşilor”.

„Nu trece o zi fără ca un parlamentar abia trezit din somn să nu vină cu câte o idee, parcă ar fi o întrecere care vine cu cea mai proastă idee. Domnilor parlamentari, despre crearea de noi locuri de muncă n-aveţi nicio idee?”, a comentat Florica pe  evz.ro.

Un alt cititor lucrează într-un supermarket, astfel că ar fi mai mult decât încântat să nu mai fie nevoit să meargă la serviciu duminica. Însă, conducerile supermarketurilor nu par încântate de această idee: aproximativ 20% din vânzări se realizează în weekend.

Iniţiative electorale vs. interese personale

Deputaţii nu ar spune „Nu” propunerii colegului lor, mai ales că astfel ar putea să o promoveze ca pe o soluţie menită să salveze atât micii comercianţi, falimentaţi de extinderea reţelelor de supermarketuri, cât şi mediul. Amplasate în mijlocul oraşelor, supermarketurile atrag un număr mare de clienţi, care vin cu maşinile personale pentru a-şi duce apoi cumpărăturile acasă. În plus, traficul este îngreunat şi de camioanele care fac aprovizionarea acestor spaţii comerciale. La aceasta se adaugă zgomotul şi gazele emise de autovehicule, care poluează atmosfera.

„După ce guvernanţii de toate «culorile» au pus la pământ reţelele comerciale existente (ex. Comaliment), acum s-au trezit că ar trebui revigorate?”, se întreabă Aspida pe forumul evz.

„Cine a pus ghiara pe toate spaţiile comerciale? Marea majoritate din cei care guvernează ţara! Iar din cauza surpermarketurilor, şmecherii care au cumpărat pe 2 lei spaţiile nu mai au vânzare şi nu mai fac buzunarul mare”, scrie un alt cititor, sub pseudonimul Naţionalistul.

Aici s-a născut o adevărată controversă privind cel mai bun loc din care îşi pot face bucureştenii cumpărăturile. În vreme ce unii dintre cititorii evz.ro susţin că supermarketurile au preţuri mai mici decât cele afişate de comercianţii din pieţe sau în magazinele de cartier, alţii fac reclamă comercianţilor stradali. Aceştia, scrie unul dintre cititorii evz.ro, au preţuri de 3-5 ori mai mici decât cele afişate în supermarketuri.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.