Anul acesta, grădinile rustice se află în topul preferinţelor românilor.

Experţii în amenajări interioare spun că la modă sunt obiectele de mobilier pentru grădină din lemn masiv, cu forme pătrăţoase şi închise la culoare.
 
Piatra şi lemnul, com binaţia ideală

Amenajarea unui colţ în natură, în curtea interioară, nu este deloc dificilă. „Trebuie doar să aveţi grijă ca forma, materialul şi culoarea pieselor de mobilier pentru grădină să se integreze armonios în designul curţii interioare. De exemplu, piatra şi lemnul reprezintă o combinaţie ideală pentru o grădină amenajată în stil rustic”, susţine Vlad Manea, managerul companiei Garden Design, firmă producătoare de mobilier pentru grădină.

Reprezentanţii Rostic Wood, firmă producătoare de mobilier de grădină, spun că, în amenajarea unei grădini, pe lângă aspectul obiectelor de mobilier trebuie ţinut cont şi de utilitatea acestora.

„Jardinierele, pergolele, roţile vechi de car, podeţele, aranjamentele din ramuri sunt elemente esenţiale pentru designul unei grădini. Dar când vrem să petrecem timp în grădină, o să fim nevoiţi să aducem scaune pliante, o masă sau alte lucruri care, evident, nu se potrivesc cu acest design”, susţine Flaviu Tod, designerul companiei Rustic Wood.

Balansoarul, mobilierul-vedetă

Cele mai solicitate piese sunt balansoarele, care fac parte integrantă din mobilierul rustic, care sunt şi foarte utile. Urmează, în top, foişoarele, leagănele, şezlongurile, seturile de mese cu scaune şi băncuţele. „Pe lângă acestea, se pot face alte aranjamente, gen panouri de gard ornamentale ori jardiniere. Toate aceste elemente se încadrează perfect în stilul rustic”, mai spune Flaviu Tod.
 
Şi aranjamentele din piatră naturală, şi podeţele din lemn sunt excelente în amenajările rustice. „Să nu mai vorbim de faptul că o să aveţi în grădină doar produse ecologice, unice şi, în multe privinţe, puteţi interveni în amenajarea ei. De exemplu, dacă în tr-o drumeţie la munte daţi peste un butuc de lemn frumos, îl puteţi lua şi face un scaun pentru grădină”, mai spune Flaviu Tod.

Foarte frumoase sunt produsele din lemn masiv confecţionate manual. Sunt recomandate piesele de mobilier realizate din gutui, brad şi carpen, aceasta din urmă fiind extrem de rezistentă. Atenţie, este extrem de inestetic să folosiţi gresie sau inox în acest ambient!