Românii îl votează tot pe Traian Băsescu

Românii îl votează tot pe Traian Băsescu

Aceasta este concluzia unui sondaj INSOMAR realizat la sfârştiul lunii iulie. La întrebarea cu răspuns deschis "Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru funcţia de preşedinte al ţării, cu cine aţi vota?", 64% dintre repondeţi au spus Traian Băsescu. Au mai fost menţionaţi şi Adrian Năstase, de 8% dintre cei intervievaţi, Sorin Oprescu în proporţie de 5%, Mircea Geoană şi Vadim Tudor de 3%, George Becali şi Klaus Iohannis, primarul Sibiului, de 2% dintre chestionaţi. Băsescu este în topul preferinţelor electoratului şi atunci când celor care au participat la acest studiu li s-a prezentat o listă cu eventualii candidaţii la prezidenţialele din 2009.

Astfel că, 58% l-ar alege pe Băsescu pentru un nou mandat la Cotroceni, 12% ar merge pe mâna lui Sorin Oprescu, 11% l-ar vota pe Adrian Năstase, 6% pe Mugur Isărescu, 5% pe Teodor Meleşcanu, 5% pe Klaus Iohannis. Pe listă a fost inclus şi Principele Radu al României, însă doar 3% dintre repondenţi ar vota cu el.

Stolojan şi Tăriceanu, dispută postul de premier

Situaţia pentru fotoliul de prim-ministru nu este asemănătoare celei de la prezidenţiale. Dacă la întrebarea deschisă, "După următoarele alegeri parlamentare, cine aţi dori să fie viitorul prim-minitru?", 28% au precizat Călin Popescu-Tăriceanu şi 20% Theodor Stolojan, la aceeaşi întrebare, dar cu variante de răspuns, 24% dintre cei intervievaţi au ales Theodor Stolojan şi 19% Călin Popescu-Tăriceanu.

Ne puteți urmări și pe Google News

În topul premierilor aleşi din lista INSOMAR urmează Mircea Geoană cu 17%, Ion Ţiriac cu 13%, Mugur Isărescu cu 12% şi Vasile Blaga cu 8%.

Electoratul preferă candidaţii cunoscuţi

În condiţiile în care în această toamnă vor avea loc alegeri parlamentare după sistemul de vot uninominal, cei mai mulţi dintre români nu ştiu cum se vor desfăşura acestea.

Astfel că, 42,6% dintre cei care au răspuns studiului realizat de INSOMAR nu ştiu cum se vor desfăşura alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, 27,2% încă mai cred că se vor desfăşura ca şi până acum, iar 30,2% dintre repondenţi ştiu că se vor desfăşura într-un mod diferit.

Dintre aceştia 26,7% au răspuns că vor alege parlamentarii uninominal, 2,3% nu ştiu sau nu răspund, 0,8% au menţionat altceva, 0,3% au precizat că se alege o persoană/un singur candidat şi 0,2% au menţionat împărţirea colegiilor uninominale.

În situaţia votului uninominal, 68% dintre repondenţi au declarat că vor vota un candidat de care au auzit, chiar dacă nu este din partidul preferat, iar 32% vor alege candidatul partidului preferat, chiar dacă nu au auzit de acesta.

În ceea ce priveşte partidul cu care românii ar vota la alegerile parlamentare, 38% dintre repondenţi au ales PD-L, 26% PSD, 16% PNL. Restul partidelor nu ar depăşi pragul electoratul, obţinând 4% în cazul UDMR, 3% PNG, 3% PRM, 2% PIN. Băsescu şi Stolojan, în topul încrederii

În cee ce priveşte încrederea pe care o au românii în personalităţile politice, Traian Băsescu se bucură de susţinerea (foarte multă şi destul de multă - n.r.) a 49% dintre cei care au răspuns întrebărilor INSOMAR. Şeful statului este urmat în top de Theodor Stolojan, 33% dintre repondenţi oferind încrederea lor prim-vicepreşedintelui PD-L.

 Pe locul trei la încredere se află premierul Călin Popescu-Tăriceanu cu 26%, urmat de liderul PSD Mircea Geoană cu 24%, de Emil Boc cu 23%. Ion Iliescu (21%) şi Adrian Năstase (21%) împart locul şase la încredere în ochii electoratului, în timp ce Gigi Becali ocupă locul şapte cu 17% din susţinerea electoratului, scâzând vertiginos în sondaje. Ultimele locuri sunt ocupate de Cozmin Guşă cu 15%, Vadim Tudor cu 13% şi Dan Voiculescu 12%.

Studiul a fost realizat în perioada 22-30 iulie, pe un eşantion reprezentativ de 1506 persoane cu vârsta de peste 18 ani, cu o eroare de 2,8%.