Restul populaţiei este concentrată în zona Serbiei de Nord-Est, cunoscută generic sub denumirea de Valea Timocului (au fost luate în considerare persoanele cu domiciliul permanent în zonele respective, nu şi persoanele aflate temporar la muncă în străinătate, apreciate de organizaţiile româneşti la 50.000 de români voivodineni şi 250.000 de români timoceni).

De asemenea, în Serbia au fost recenzate 34.515 persoane cu limba română maternă, din care 29.512 în Voivodina şi 5.003 în Serbia propriu-zisă, precum şi 54.818 persoane cu limba maternă vlahă, din care 54.726 în Serbia propriu-zisă şi 92 în Voivodina.

În condiţiile în care limba română este vorbită curent de populaţia română/vlahă locală, rezultă că numărul redus de persoane declarate ca vlahi/români derivă atât din dezinteresul naţional al organizaţiilor româneşti/vlahe care activează în această zonă, cât şi din succesul politicii de intimidare şi de „sârbizare”, arată un document al Departamentului Românilor de Pretutindeni remis EVZ.

Doar în Voivodina (Banatul sârbesc) există învăţământ public cu predare în limba română, nu şi în Timoc. Nici în Voivodina, nici în Timoc nu există învăţământ privat cu predare în limba română., se mai precizează în documentul citat.