Românii au trăit în această săptămână evenimentul anului

Românii au trăit în această săptămână evenimentul anului

În doar câteva zile, poate mai mult ca niciodată, milioane de oameni de pe glob au fost uniţi printr-un singur sentiment: cel al dispariţiei lui Michael Jackson. Unii l-au apreciat ca artist şi recunosc aportul adus revoluţiei muzicale. Alţii, fani înfocaţi, au dezvoltat un cult pentru acesta, dedicându-i fan-cluburi, pereţi de camere tapetate cu postere lui sau pasiunea de a colecţiona obiecte care i-au aparţinut. Indiscutabil, atât elevii din clasele primare, cât şi bunicii acestora ştiu cine a fost Michael Jackson.

Jackson a suferit un atac cardiac la reşedinţa sa din cartierul Holmby Hills din Los Angeles. Ştirea a traversat extrem de repede internetul. Potrivit LA Times, medicii au pronunţat decesul după ce Jackson a fost transportat la centrul medical Ronald Reagan UCLA în comă, după un atac de cord.

CITIŢI ARTICOLELE PREZENTATE DE EVZ.RO:

Jackson, megastar şi după moarte

Ne puteți urmări și pe Google News

America în doliu, o lume în lacrimi | VIDEO

20 de lucruri pe care nu le ştiai despre Michael Jackson Michael, crescut de medici Condoleanţe pentru Michael, în faţa ambasadei Americii Viaţa lui Michael Jackson în imagini Moartea lui Michael, teoria conspiraţiei • O zi de muzică cu Michael pe evz.ro

Michael Jackson a blocat internetul Michael, ultimul show

A dispărut o legendă Michael Jackson - în anonimat, în pânză sau în poliuretan?

FENOMENUL MICHAEL

SĂPTĂMÂNĂ AGITATĂ ÎN ROMÂNIA Decesul megastarului a devenit evenimentul anului. În timp ce toate canalele media relateau dispariţia lui MJ, o tânără de 19 ani trăia ultimele clipe de viaţă, după ce fusese împuşcată în cap, cu o armă de tir, de fiul unui poliţist. Acesta din urmă s-a apărat spunând că arma s-a descărcat accidental.

Doliu şi în sportul românesc, după pierderea a două legende, Paneth Farkas şi Mihai Naca.

Săptămâna 22-28 iunie a venit pentru Gigi Becali, europarlamentarul a cărui carieră în PE a fost pe punctul de a fi încheiată înainte de a depune jurământul de învestire, cu o veste bună: tribunalul Bucureşti i-a acordat dreptul de a se deplasa în străinătate. 

Feministele au avut prilejul de a marca două reuşite importante, pe plan internaţional: prima femeie-primar a Marrakech-ului şi prima femeie gondolier în veneţia, după un monopol masculin de peste 900 de ani. Incendiu în Bucureşti O clădire de birouri din centrul Capitalei a luat foc vineri noapte. Imobilul, foarte înalt, se află în apropiere de Biserica Armenească. Incendiul a izbucnit cu puţin timp înainte de miezul nopţii. Focul ar fi pornit de la un panou publicitar electric. Primarul sectorului 2, Neculai Onţanu, a declarat că a fost un” incendiu foarte puternic, fără precedent la o clădire foarte înaltă" şi că toate maşinile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au acţionat la faţa locului. Flăcarile au căzut asupra clădirii Biserici Armeneşti. După trei ore de luptă cu focul, incendiul a fost stins. 

Accident de muncă mortal, în Capitală Ieri, un muncitor a murit şi un altul a fost rănit uşor după ce au fost acoperiţi de un mal de pâmânt de pe şantierul unde lucrau. Accidentul s-a petrecut sâmbătă, la prânz, pe un şantier localizat în apropierea Casei Presei Libere, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Salarii cu necunoscute În ciuda faptului că premierul Emil Boc dădea vineri asigurări că după punerea în aplicare a Legii salarizării unice, niciun salariu nu va scădea, proiectul de lege obţinut de Evenimentul Zilei arată altceva. Evz.ro a prezentat sâmbătă câteva dintre salariile pe care le vor câştiga diferite categorii profesionale care lucrează la stat, după întrarea în vigoare a legii.  Alertă cu bombă la Aeroportul Timişoara Aeroportul Internaţional din Timişoara a fost, sâmbătă, sub stare de alertă cu bombă. Un telefon privind posibilitatea ca în interiorul aeroportului să fie amplasată o bombă i-a mobilizat pe poliţişti. Din primele informaţii furnizate de aceştia rezultă că apelul ar fi fost iniţiat de un copil care încerca să-şi schimbe vocea. Tânără împuşcată în cap de fiul unui poliţist Joi, o tânăra de 19 ani, a fost împuşcată în cap, la Craiova, cu o armă de vânătoare, de fiul unui poliţist. Transportată la spital în comă profundă, aceasta a murit vineri dimineaţă. Fata era găzduită la familia poliţistului din Craiova pentru a da examenul de Bacalaureat. Românii sunt cu un pas mai aproape de a deveni proprietarii primelor locuinţe. Băncile care vor da credite pentru “Prima Casă“ sunt Banca Transilvania, Leumi Bank, BRD, ATE, Raiffeisen, Millenium, Piraeus Bank, CEC Bank, Bancpost, Banca Românească, Alpha Bank, Credit Europe Bank, Unicredit Ţiriac Bank, OTP Bank, Intesa San Paolo, Emporiki, BCR, Garanti Bank, ING şi Volksbank.  O navă rusească a poluat Dunărea Aproximativ o mie de metri pătraţi din suprafaţa Dunării, din zona Portului Galaţi, este poluată. Pe această întindere s-a înregistrat azi apariţia unor irizaţii de produs petrolier. Poluarea apelor fluviului a survenit după ce nava Nefterudovoz 12M, aflată sub pavilion rusesc, a înregistrat o avarie, după cum a precizat Dan Buruiană, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Naţionale „Apele Române”. Potrivit şefului Gărzii de Mediu Galaţi, Mihai Turcu, o gaură pe fundul rezervorului, care s-a produs vineri dimineaţa, în jurul orei 07:30, a dus la scurgeri de motorină pe suprafaţa fluviului.  Patriciu a părăsit Rompetrolul

Dinu Patriciu a vândut către KazMunaiGaz (KMG) şi pachetul de acţiuni, reprezentând 25%, pe care îl mai deţinea la The Rompetrol Group, iar în urma tranzacţiei compania de stat din Kazahstan deţine integral grupul petrolier. Patriciu iese astfel din grupul Rompetrol, pe care l-a controlat din 1998, iar KMG deţine integral grupul. Autorii jafului armat de la Constanţa, capturaţi Poliţiştii constănţeni au reţinut, marţi, doi suspecţi în cazul jafului armat petrecut în data de 29 mai la banca Carpatica din oraş. Cei doi, mascaţi şi înarmaţi, au reuşit, în timpul record 34 de secunde, să plece cu 70.000 de lei din bancă, sub privirile îngrozite ale angajaţilor şi clienţilor. Jumătatea de vest a ţării, dar şi Capitala au fost afectate în această săptămână de furtuni şi vijelii de scurtă durată, dar deosebit de intense. În Bucureşti, patru oameni au fost răniţi miercuri, după ce au fost loviţi de trăznet. Una dintre victime, o femeie, se află în stare critică, la Terapie intensivă, la Spitalul de Urgenţă Floreasca, din Capitală.   Prim procuror, reţinut pentru fapte de corupţie Primul procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud, Adriana Veturia Moldovan, a fost reţinută, marţi seară, de procurorii DNA Cluj, sub acuzaţia de corupţie. Prim procurorul Moldovan, în vârstă de 55 de ani, este acuzat de o infracţiune de luare de mită, două de trafic de influenţă şi una de primire de foloase necuvenite. 

Românii din Belfast se întorc acasă O sută de români din Irlanda de Nord, care şi-au părăsit casele după o serie de atacuri xenofobe, se vor întoarce în România, au precizat marţi autorităţile din Belfast. Ministrul dezvoltării sociale, Margaret Ritchie, a anunţat că 25 de români au plecat deja spre casă, iar alţi 75 îi vor urma în curând, doar 14 alegând să rămână în Belfast. 

Spionul Achim a dat Ucrainei frecvenţele şi parolele Armatei Subofiţerul Floricel Achim şi cetăţeanul bulgar Zikolov Peter Marinov, arestaţi în dosarul de spionaj de la Divizia I Infanterie "Dacica", au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Procurorii i-au trimis în judecată, luni, pe Floricel Achim pentru trădare prin transmitere de secrete şi pe Marinov Zikolov, pentru spionaj. Informaţia a fost făcut publică de Parchetul instanţei supreme miercuri.

EDUCAŢIE ŞI CULTURĂ

Examenul de Bacalaureat a început luni pentru aproape 200.000 de elevi, iar primele probe s-au desfăşurat fără incidente, după ce profesorii ameninţau, săptămâna trecută, că nu vor participa la supraveghere şi la corectarea lucrărilor din cauza reducerii indemniziaţiilor de participare la Bac. În săptămâna ce urmează se vor ţine probele de limba maternă, scris, proba obligatorie a profilului, scris, proba din aria curriculară corespunzătoare specializării şi proba la disciplinele din celelalte arii curriculare corespunzătoare specializării. Rezultatele finale vor fi afişate pe 9 iulie.  Nicu Constantin, încă la Terapie intensivă La mai mult de o lună de la internarea sa la Clinica de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Militar din Capitală, actorul Nicu Constantin se află în continuare conectat la aparate. Actorul în vârstă de 70 de ani suferă de o boală pulmonară severă şi a fost internat în spital pe 11 mai.  După 33 de ani, "Toate pânzele sus!" Traseul fictiv din ecranizarea romanului omonim al lui Radu Tudoran, "Toate pânzele sus!", a început să fie refăcută, sâmbătă, în prezenţa protagoniştilor serialului Ion Besoiu şi Jean Constantin. Veliera Phoenix, varianta modernă a corabiei Speranţa, va urma ruta Stambul, Pireu, Gibraltar, Port Said, Montevideo, Buenos Aires, Strâmtoarea Magellan, Punta Arenas, urmând să ancoreze în Ţara de Foc. Organizatorii anunţă că, dacă totul va decurge conform planului, expediţia se va încheia peste doi ani.

A murit Matei Călinescu Criticul şi teoreticianul literar Matei Călinescu, în vârstă de 75 de ani, care suferea de cancer, a încetat din viaţă ieri, în Bloomington, Indiana, SUA. Înmormântarea este programată luni, la capela All Saints din Bloomington, la ora locală 11.00. 

POLITICĂ Ridzi, anchetată de Parlament Ministrul tineretului Monica Iacob Ridzi este anchetată de o comisie parlamentară special înfiinţată marţi, prin votul plenului Camerei Deputaţilor. Ridzi este acuzată de abuz în serviciu şi delapidare, însă parlamentarii nu au competenţe pe problema de fond, fiind mai mult o chestiune de imagine. Decizia de înfiinţare a comisiei parlamentare de anchetă a fost adoptată cu majoritate largă, respectiv 220 de voturi pentru şi o abţinere. Comisia şi-a început activitatea miercuri, la doar o zi de la înfiinţarea ei prin hotărârea Parlamentului.  Nemirschi, chemat şi el la judecata Parlamentului Ministrul PSD al mediului, Nicolae Nemirschi, va fi anchetat şi el de către o comisie parlamentră specială, după ce ANI a sesizat procuratura pentru nereguli în declaraţiile de avere ale demnitarului. De această dată, PDL şi PNL au cerut anchetarea demnitarului. Acesta va da cu subsemnatul şi în faţa procurorilor Parchetului General. la cererea inspectorilor Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), care-l acuză pe demnitar de fals în declaraţii. Concret, în plângerea trimisă anchetatorilor, inspectorii de integritate arată că în declaraţiile de avere depuse de Nemirschi pe 5 ianuarie şi, respectiv, pe 15 iunie anul acesta, ar exista „o serie de inadvertenţe”. Becali poate părăsi ţara După ce Judecătoria Sectorului 1 a respins, marţi, o nouă cerere depusă de Gigi Becali, prin care solicita ridicarea interdicţiei de a părăsi ţara, Tribunalul Bucureşti a decis vineri că europarlamentarul poate părăsi România pentru a-şi prelua mandatul. Hotărârea vine ca un cadou, după ce joi Gigi Becali şi-a sărbătorit ziua. Berceanu „îi rade” pe directorii PSD de la Transporturi Radu Berceanu i-a anunţat pe democrat-liberali că „a ras deja cinci directori”. Primul pe listă - şeful Aeroportului „Henri Coandă”, Sorinel Ciobanu. Împinşi de partid să nu riposteze public faţă de insultele venite dinspre PSD, miniştrii PDL au început să-şi ia revanşa pe cont propriu.

EBA, acceptată în familia Popularilor Europeni Elena Băsescu a fost acceptată în unanimitate ca membră a grupului Partidului Popular European din Parlamentul European, iar Marian-Jean Marinescu a fost reales vicepreşedinte al acestui grup, a anunţat miercuri, un comunicat al grupului PPE.  MAE „taie” din numărul misiunilor diplomatice Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a decis, luni seară, să le propună preşedintelui şi premierului închiderea a 14 oficii consulare şi misiuni diplomatice din Africa, America de Sud şi Asia, au declarat, pentru EVZ, surse diplomatice. Printre reprezentanţele vizate se află ambasada din Peru, cea din Malaysia şi din Etiopia, dar şi consulatul general din Cape Town - Africa de Sud. 

SĂNĂTATE Cazul de gripă porcină cu numărul 22 Patru noi cazuri de infecţie cu A/H1N1 au fost confirmat săptămâna aceasta de laboratorul de referinţă din Institutul Cantacuzino. Este vorba despre un copil care a sosit din Canada pe 19 iunie şi membrii unei familii care a călătorit în acelaşi avion cu un bolnav dintr-o altă ţară europeană.  Copiii de bani gata intră la Medicină fără examen Evenimentul zilei a scris în această săptămână şi despre noul regulament de admitere la UMF Iaşi, care prevede că studenţii români au posibilitatea să nu dea examen dacă plătesc o taxă de 5.000 de euro pe an. Decizia care le dă dreptul viitorilor studenţi ai UMF Iaşi să urmeze cursurile facultăţii fără să dea examen de admitere cu condiţia să plătească o taxă anuală de 5.000 de euro e considerată nepotrivită, chiar dacă există universităţi în lume cu acelaşi sistem. 

SPORT La patru luni şi jumătate de la uciderea lui Marian Cozma, fostul pivot al naţionalei de handbal, anchetatorii maghiari nu au stabilit cine este autorul crimei. UEFA nu lasă Unirea „să emigreze” Forul european a anunţat, marţi, printr-un comunicat trimis EVZ, că nu le va permite ialomiţenilor să joace meciurile din Ligă la Klagenfurt, în Austria. Anunţul a fost făcut după ce Unirea Urziceni, echipa care a câştigat titlul în Liga I la fotbal, a solicitat FRF-ului să susţină meciurile considerate pe teren propriu, în grupele Ligii Campionilor, la Klagenfurt, în Austria. Prunea, trimis forţat în concediu Deşi implicat în scandalul de corupţie instrumentat de DNA Piteşti, Florin Prunea, directorul de relaţii internaţionale din cadrul Federaţiei Române de Fotbal, rămâne în funcţie până la o eventuală trimitere a sa în judecată, a hotărât, luni, Comitetul Executiv. Chiar dacă este învinuit oficial pentru trafic de influenţă, Prunea nu poate fi destituit întrucât nu este acuzat şi de luare de mită (în stenogramele procurorilor apare suma de 12.000 de dolari). Rednic a renunţat la Dinamo Antrenorul Mircea Rednic nu mai vrea să se întoarcă pe banca tehnică a echipei Dinamo. „Puriul” a declarat pentru EVZ că „roş-albii” nu i-au acceptat condiţiile puse pentru a rămâne la conducerea formaţiei.  Sportul românesc a pierdut două legende Unul dintre cei mai importanţi oameni de sport din istoria României, Paneth Farkas, a murit marţi seară la Cluj, la vârsta de 92 de ani. Mihai Naca, selecţionerul care a condus naţionala României la primul Campionat Mondial de rugby (turneu final găzduit de Noua Zeelandă în anul 1987), a decedat vineri, la Constanţa, la vârsta de 70 de ani. 

SHOWBIZ

În această seară, cântăreţul american Michael Bolton, va susţine un concert la Sala Palatului din Bucureşti. Sâmbătă, a participat la deschiderea cazionului Riviera, din Capitală, unde a interpretat câteva dintre melodiile care l-au consacrat. A murit Farrah Fawcett

Joi, fosta vedetă a serialului "Charlie's Angels" a murit la un spital din Los Angeles. Farrah Fawcett, în vârstă de 62 de ani a fost diagnosticată cu cancer la colon în 2006. Boala s-a răspândit ulterior şi la ficat. Damian Drăghici a lansat „RoManiac” Grupul Damian Drăghici & Brothers a lansat, joi, albumul „RoManiac”. Pentru acest dublu CD produs de Roton, artistul Damian Drăghici a colaborat cu lăutarii de la Brigada Retro Mishto. Masterul noului material discografic a fost realizat în Statele Unite, cele 15 piese fiind un mix de muzică lăutărească cu alte genuri.

INTERNAŢIONAL

Accident mortal la metroul din Washington Şapte oameni au murit şi peste 70 au fost răniţi, după ce două trenuri s-au ciocnit la Washington DC. Tragedia s-a petrecut după ce vagoanele unui tren, care staţiona, au ajuns unele deasupra celorlalte când un alt tren le-a lovit din spate. Accidentul, cel mai grav din cei 33 de ani de activitate a sistemului de metrou, a avut loc la ora locală 17.00 şi s-a produs la o oră de vârf, pe o secţiune a liniei aflată la suprafaţă. Este al treilea accident de metrou în numai nouă luni. Arestarea provizorie a lui Necolaiciuc, admisă de SUA

Autorităţile americane au admis cererea de arestare provizorie în vederea extrădarii lui Mihai Necolaiciuc, a anunţat, marţi, Ministerul Justiţiei, într-un comunicat.  Prima femeie-primar a Marrakech-ului

Fatima Zahra Mansouri, care a obţinut un mandat de consilier municipal pe 12 iunie, în Maroc, a fost aleasă luni primar al oraşului Marrakech, fiind astfel prima femeie care conduce această localitate, unul dintre principalele oraşe şi destinaţii turistice ale regatului. Mansouri este a doua femeie primar din istoria Marocului, după Asmaa Chaabi, care s-a aflat, între 2003 - 2009, în fruntea primăriei din Essaouira. Putin face preţurile K.O. La mijlocul acestei săptămâni, prim-ministrul rus, Vladimir Putin, s-a dus la un supermarket din Moscova, dar nu să facă cumpăraturi, ci să taie preţurile. Au fost prinşi autorii celui mai mare jaf de bijuterii din Franţa 25 de persoane suspectate că au participat şi pus la cale jaful de 85 de milioane de euro la un magazin luxos de bijuterii au fost arestaţi marţi, după şase luni. Prima femeie gondolier, după 900 de ani După nouă secole de monopol masculin, o tânără veneţiancă, mamă a doi copii, a trecut vineri examenul pentru a deveni gondolier. Este vorba de Giorgia Boscolo, în vârstă de 23 de ani, care a moştenit pasiunea pentru navigare de la tatăl ei, de meserie gondolier. Doi diplomaţi iranieni, expulzaţi din Marea Britanie Premierul Gordon Brown a anunţat, marţi, expulzarea a doi diplomaţi iranieni, ca răspuns la decizia Teheranului de a expulza doi diplomaţi britanici din Iran. Multe state occidentale, între care SUA şi Marea Britanie, au criticat alegerile prezidenţiale din 12 iunie. La rândul său, preşedintele Mahmoud Ahmadinejad le-a cerut să nu se mai amestece în chestiunile interne ale Iranului. Protestele au izbucnit la Teheran după alegerile prezidenţiale câştigate de Mahmoud Ahmadinejad, aflat la cel de-al doilea mandat consecutiv. Şi Ambasadorul iranian la Bucureşti a fost convocat la MAE, în urma acuzaţiilor de implicare în protestele de la Teheran pe care Iranul le-a făcut la adresa ţărilor Uniunii Europene.

Prima întâlnire Obama-Papa, în iulie Preşedintele american, Barack Obama, va fi primit de Papa Benedict al XVI-lea la Vatican, pe 10 iulie, la sfârşitul summit-ului G8, organizat la Aquila, în centrul Italiei. Anunţul a fost făcut la mijlocul acestei săptămâni. Va fi prima întâlnire între Suveranul Pontif şi liderul de la Casa Albă. Până acum cei doi lideri au avut doar o convorbire telefonică la scurt timp după alegerea lui Obama în funcţia de preşedinte. 

SĂPTĂMÂNA ÎN CIFRE 1 kg de cocaină, descoperit în stomacul unui român 1 milion de iPhone vândute în trei zile 3 milioane de euro, paguba la stadionul Naţional 14 ani de închisoare pentru un demnitar corupt 14 poliţişti arestaţi la Constanţa 20 de lei, intrarea în Deltă 20 de milioane de euro pentru un parc acvatic 60 de ani aniversaţi de Meryl Streep  60 de zile de arest în plus pentru Cornel Penescu 300 de euro pentru un permis auto 2.500 de moduri de a te îmbăta din bere 4.000 de dolari, bacşiş lăsat de actorul Johhny Depp la un restaurant din Chicago 110.000 de dolari, mită cerută de un deputat ucrainean  160.000 de euro, suma cu care a fost vândut un tablou de Camil Ressu 350.000 de lire sterline, pariu la Wimbledon