Romania urca inca 25 de locuri

Romania urca inca 25 de locuri

Romania ocupa locul 67 din 161 de state intr-un clasament privind libertatea economiei, realizat de Fundatia Heritage si "Wall Street Journal" si dat publicitatii ieri.

Anul trecut, Romania s-a clasat pe pozitia 92, insa evolutia reflecta mai degraba anumite modificari in unele aspecte ale metodologiei de calcul.

Romania se incadreaza in categoria economiilor cu un grad moderat de libertate, alaturi de state ca Cehia, Franta, Bulgaria sau Armenia.

Potrivit studiului, cea mai libera economie a lumii este Hong Kong, iar cel mai redus punctaj a fost acordat Coreei de Nord.

Ne puteți urmări și pe Google News

Clasamentul este intocmit pe baza unor punctaje, cuprinse intre 0% si 100% - cel mai ridicat grad de libertate, acordate pentru 10 criterii.

Romania a primit punctaje ridicate pentru gradul de libertate in sectoarele fiscal - 91,7 puncte din cauza cotei unice de doar 16a, comercial - 74 puncte, si financiar - 60 de puncte. Cu toate acestea, gradul de libertate din sectorul monetar si cel al proprietatii intelectuale este redus, iar coruptia este inca ridicata.

Romania este codasa si in privinta gradului de libertate din domeniul investitiilor - evaluat la 50% -, in conditiile in care reglementarile sunt supuse unor modificari frecvente si nu sunt intotdeauna implementate.

Pe de alta parte, autorii noteaza ca pozitive simplificarile procedurilor de obtinere a permiselor si a licentelor, introducerea cotei unice de impozitare si dreptul rezidentilor si non-rezidentilor de a detine conturi in valuta si in moneda nationala.

Heritage

Topul economiilor libere

Tara

1. Hong Kong                89,3% 2. Singapore                  85,7% 3. Australia                     82,7% 4. Statele Unite              82% 67. Romania                  61,3% 161. Coreea de Nord   3%